Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, are un conflict cu Cristian Popescu Piedone, pe care l-a acuzat că ar fi interlop. Actualul primar al capitalei uită că și el are probleme cu justiția, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a acuzat de abuz în serviciu și favorizarea unor persoane. În ultimii 4 ani, primarul a stat mai mult în tribunale decât la primărie. Acesta s-a implicat în numeroase scandaluri, atât pentru PUZ-uri, cât și pentru abuzurile pentru care a fost acuzat.
Raportul ANI
În februarie 2023, ANI a prezentat un raport în care a analizat activitatea lui Nicușor Dan la Primăria București. ANI l-a acuzat pe primar de incompatibilitate și abuz în serviciu. Nicușor Dan ar fi fost la conducerea unor instituții fără mandat de reprezentare. În opinia ANI era vorba de incompatiblitate.
De asemenea, în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), Nicuşor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 lei la 14.517.000 lei. ANI a considerat că primarul nu a respectat legea nici în acest caz.
ANI a sesizat procurorii
ANI a sesizat Parchetul de de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acuzându-l pe Nicușor Dan de abuz în serviciu și favorizarea unor persoane. ANI a arătat că Nicușor Dan a primit, din partea unei instituții publice, o amendă contravențională care a fost achitată din bugetul Primăriei București.
În 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) l-a amendat pe Nicușor Dan pentru că a întârziat nejustificat emiterea unei autorizații de construcții pentru extinderea clinicii Sanador. Amenda a fost dată pe persoană fizică, însă primarul a plătit-o din banii Primăriei București.
Totodată, ANI a sesizat Parchetul și în legătură cu faptul că Nicușor Dan s-a numit pe sine, fără mandat, la conducerea unor instituții din subordinea primăriei. Odată ajuns la conducerea instituțiilor din subordinea primăriei, a cerut suplimentarea bugetelor. Bugetele au fost aprobate tot de Nicușor Dan, dar în calitate de primar al orașului.
Nicușor Dan nu a scăpat de procurori
Primarul capitalei a contestat raportul ANI, iar în septembrie 2023 Curtea de Apel București s-a pronunțat în acest caz. Judecătorii nu l-au scăpat pe Nicușor Dan de ancheta procurorilor. Judecătorii au respins doar partea în care Nicușor Dan era acuzat de incompatibilitate și conflict de interese.
Judecătorii Curții de Apel București au menținut raportul pe care ANI l-a trimis către Parchet. Prin urmare, acuzațiile privind amenda și numirile fără mandat rămân valabile, iar procurorii pot anunța oricând rezultatul anchetei.
Amendat din nou de Tribunalul București
După ce a fost amendat de ISC pentru că nu a dat autorizație de construcție pentru Sanador, compania s-a adresa judecătorilor. Curtea de Apel București a decis, definitiv, că Nicușor Dan trebuia să semneze autorizația de construcție pentru Sanador, care respecta toate prevederile legale. Însă primarul capitalei a refuzat să aplice decizia definitivă a Curții de Apel București și nu a emis autorizația de construcție.
În ianuarie 2024, Tribunalul București l-a amendat pe Nicușor Dan cu 20% „din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti”, pentru că nu a aplicat decizia definitivă a Curții de Apel București. De asemenea, Sanador a primit despăgubiri de 100 de lei pe zi de întârziere.
În martie 2024, Primăria București a fost vizată de o percheziție din partea DNA. Procurorii au ridicat mai multe documente, iar din primele informații reiese că ar fi vorba despre amenda dată de Primăria București pentru proprietarul terenului din parcul IOR.
Tot DNA a mai făcut percheziții, în 2023, la primăria condusă de Nicușor Dan. Anul trecut, procurorii au ridicat documente de la Direcția de Urbanism din primărie.
Noi dosare pot să apară oricând în urma anchetelor procurorilor. Primăria condusă de Nicușor Dan a sfidat de multe ori legislația din România și a acționat pe cont propriu.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News