Știri din capitalele Europei, 1 februarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde un nou ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, depășind săptămâni întregi de opoziție din partea Ungariei.

Înainte de începerea summitului, liderii UE au exercitat presiuni asupra Ungariei pentru a renunța la poziția sa, spunându-i premierului Viktor Orban că trebuie să aleagă o tabără în ceea ce privește provocarea existențială pe care o reprezintă războiul Rusiei, relatează Reuters.

 

Dincolo de acestea, fermierii care au protestat în întreaga Europă au obținut prima concesie din partea Bruxelles-ului, UE anunțând o amânare a normelor care i-ar fi obligat să rezerve terenuri pentru a încuraja biodiversitatea și îmbunătățirea condițiilor solului, afirmă The Guardian.

 

BERLIN

Deutsche Bank va desființa 3.500 de locuri de muncă, devenind astfel cel mai recent creditor global care vizează angajații ca parte a reducerilor de costuri post-pandemice, pe fondul scăderii profiturilor. Banca germană a declarat că, deși a făcut progrese în cadrul unui program de reducere a costurilor în valoare de 2,5 miliarde de euro pe care l-a anunțat pentru prima dată în 2022, mai trebuie să economisească 1,6 miliarde de euro din acest total, ceea ce înseamnă că mii de angajați vor trebui să plece.

Aceasta a declarat că va simplifica operațiunile și va automatiza munca acolo unde este posibil, ceea ce a dus la o lovitură majoră pentru forța de muncă din birourile administrative. „Se așteaptă ca măsurile să ducă la o reducere de aproximativ 3.500 de roluri, în principal în zonele care nu sunt în contact cu clienții”, a declarat banca, potrivit The Guardian.

 

VARȘOVIA | BERLIN | HAGA

Polonia, Germania și Țările de Jos au semnat un acord privind planurile de creare a unui „coridor de transport militar” care ar permite deplasarea mai ușoară a trupelor și echipamentelor prin teritoriile lor pentru a consolida Flancul Estic al NATO. Aceștia speră că decizia va fi un pas spre crearea unei zone „Schengen militar” mai largi în Europa, care ar permite deplasarea liberă a personalului și echipamentelor militare, la fel cum spațiul Schengen existent permite libera circulație a persoanelor, conform Notes from Poland. Un memorandum de înțelegere a fost semnat ieri la Bruxelles de către cele trei țări, în marja unei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării.

 

LJUBLJANA

Un proiect de conservare a habitatelor, susținut de UE în singurul parc național din Slovenia, a dus la o descoperire surprinzătoare: un trunchi de brad care a fost datat cu ajutorul radiocarbonului ca având o vechime de 6.560 de ani. Lemnul este atât de bine conservat încât se intenționează transformarea lui într-un instrument muzical.

Trunchiul a fost unul dintre cele câteva descoperite în timpul restaurării unei guri de apă din apropierea micului sat Čadrg, în vestul țării. Aceasta a fost una dintre cele 15 astfel de fântâni restaurate în cadrul unui proiect de 3,7 milioane de euro destinat îmbunătățirii diferitelor tipuri de habitate din Parcul Național Triglav, scrie Slovenia Times.

 

ZAGREB

Câteva sute de jurnaliști s-au adunat miercuri în fața sediului guvernului din Zagreb pentru a protesta împotriva unui proiect de lege depus de partidul conservator HDZ (PPE) al premierului Andrej Plenkovic, aflat la putere, care urmărește să incrimineze scurgerile de informații din anchetele de corupție în curs. Protestul a fost organizat de Asociația Națională a Jurnaliștilor (HND), care susține că proiectul de lege este o încercare de a mușamaliza cazurile de corupție. Peisajul mediatic croat este în mod tradițional dominat de scandaluri de corupție care provin adesea din documente de anchetă scurse și depoziții furnizate de surse anonime, relatează EURACTIV.

Proiectul de lege, anunțat pentru prima dată în urmă cu aproximativ un an, include o dispoziție care prevede că este o infracțiune dacă cineva care are legătură cu o anchetă în curs de desfășurare divulgă informații confidențiale către public fără autorizație.

 

PRIȘTINA | BELGRAD

Kosovo pare să riște un nou val de tensiuni etnice prin decizia de a elimina dinarul sârbesc din sistemul său monetar. Un nou regulament, care intră în vigoare astăzi, 1 februarie, prevede următoarele: „Singura monedă acceptată pentru plăți sau tranzacții în numerar în Kosovo este euro”, a relatat AFP, preluat de Euronews.

Kosovo a adoptat euro în 2002, deși nu este membru al Uniunii Europene și nici al zonei euro, zona care are în comun moneda euro. Interzicerea tranzacțiilor în dinari ar putea bloca efectiv minoritatea locală sârbă, care utilizează pe scară largă această monedă, din sistemul financiar din Kosovo. Acest lucru ar putea duce la o nouă criză cu Serbia.

 

KIEV

Disensiunile din cadrul conducerii de vârf a Ucrainei ies la iveală în urma unor zvonuri conform cărora principalul comandant militar al țării va fi demis pe fondul tensiunilor cu președintele Volodimir Zelenski.

Zvonurile potrivit cărora Valerii Zaluzhnyi ar urma să fie demis au fost negate de biroul lui Zelenski și de Ministerul Apărării în această săptămână, iar comandantul suprem, extrem de popular, își păstrează în continuare postul. Dar rapoartele au alimentat așteptările privind o demisie iminentă a acestuia, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru Rusia în contextul în care războiul se apropie de cea de-a doua aniversare. Plecarea sa ar fi cea mai severă remaniere a conducerii militare de vârf a Ucrainei de la invazia rusă, în condițiile în care țara se confruntă cu un deficit grav de muniție și de personal, în urma contraofensivei eșuate din vară. De asemenea, ar putea afecta moralul trupelor ucrainene, care duc bătălii crâncene de aproape doi ani.

Un oficial ucrainean din Europa, care a vorbit cu The Associated Press, a declarat că Zelenski i-ar fi spus lui Zaluzhnyi, în timpul unei întâlniri de luni, că trebuie să demisioneze dacă nu pot ajunge la o soluție comună asupra unor probleme cheie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL