Știri din capitalele Europei, 1 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană a anunțat marți că investighează Facebook și Instagram pentru presupuse încălcări ale regulilor digitale ale blocului comunitar, inclusiv pentru că nu au făcut suficient de mult pentru a proteja utilizatorii de dezinformarea străină înainte de alegerile europarlamentare.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a declarat că a deschis o procedură oficială pentru a stabili dacă societatea mamă a Facebook, Meta Platforms, a încălcat Legea privind serviciile digitale, un set de reglementări de amploare menite să protejeze utilizatorii de internet și să curețe platformele de socializare, sub amenințarea unor amenzi mari, în valoare de până la 6% din veniturile anuale. Autoritățile europene se străduiesc să garanteze desfășurarea alegerilor în condiții sigure, pe fondul avertismentelor oficiale potrivit cărora Rusia încearcă să se amestece în votul din iunie, precizează The Associated Press.

 

În plus, sprijinul pentru partidele de extremă-dreapta pare să se fi plafonat înaintea alegerilor europene din iunie, semn că un scandal de spionaj din Germania ar putea să le afecteze reputația. Alianța Identitate și Democrație (ID), care îi numără printre membrii săi pe Marine Le Pen din Franța și pe Geert Wilders din Olanda, și-a văzut ascensiunea stagnând, potrivit unei medii de sondaje compilate de Europe Elects și raportate de Euractiv. În prezent, este a șasea cea mai mare grupare politică din Parlamentul European, scrie Bloomberg.

ID ar urma să obțină 11,2% din voturi, la fel ca într-un sondaj de luna trecută. Acest lucru i-ar conferi 84 de locuri în adunare, în scădere față de decembrie, când părea pe cale să câștige 93 de locuri, arată datele. Sprijinul pentru unul dintre cele mai mari partide membre ale ID, Alternativa pentru Germania, sau AfD, a scăzut după acuzațiile de legături cu serviciile secrete chineze și cu o organizație media pro-rusă.

 

PARIS

Sala care adăpostește tabloul „Mona Lisa” de la Muzeul Luvru din Paris a fost renovată ultima dată în urmă cu doar cinci ani, în 2019. Însă muzeul se gândește deja să facă noi îmbunătățiri.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune France Inter, directoarea Muzeului Luvru, Laurence des Cars, a declarat că instituția pe care o conduce are acum în vedere modernizarea atât a condițiilor din jurul picturii emblematice renascentiste a lui Leonardo da Vinci, cât și a experienței generale a vizitatorilor. Planurile presupun mutarea tabloului, care valorează peste 830 de milioane de dolari conform unor estimări, într-o cameră subterană separată. În prezent, „Mona Lisa” împarte o cameră mare cu alte opere de artă, potrivit NPR.

 

SOFIA

Guvernul interimar al Bulgariei a plătit fonduri mult așteptate în valoare de 150 de milioane de euro pentru a compensa fermierii pentru efectele negative ale importului de produse agricole ucrainene. Fermierii ar trebui să primească plățile până la 15 mai, dată care coincide cu începutul campaniei electorale înaintea alegerilor parlamentare și europene simultane din iunie, conform Euractiv.

 

TBILISI

În Georgia, protestatarii pro-UE s-au ciocnit cu poliția în fața parlamentului, denunțând ceea ce ei consideră a fi o lege de inspirație rusă, potrivit BBC.

Parlamentarii georgieni au susținut proiectul de lege privind „agenții străini”, în ciuda avertismentului UE potrivit căruia acesta ar putea dăuna ofertei Tbilisi de aderare la blocul comunitar. Protestele împotriva acestui proiect de lege au început la jumătatea lunii aprilie, după ce partidul de guvernământ Visul georgian a propus măsuri prin care organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) și mass-media independente trebuie să se înregistreze ca organizații „care susțin interesele unei puteri străine”, dacă primesc mai mult de 20% din finanțare de la donatori străini. De asemenea, acestea vor fi monitorizate de către Ministerul Justiției din Georgia și ar putea fi obligate să împărtășească informații confidențiale, în caz contrar riscând amenzi considerabile de până la 9.400 de dolari.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: