EUROPA
Conform unei noi investigații, au fost detectate substanțe chimice periculoase în 6% din produsele cosmetice testate în 13 țări europene. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a identificat 285 de produse care conțineau substanțe chimice interzise de reglementările europene din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate și mediu.
Agenția a inspectat aproape 4.500 de articole cosmetice în Austria, Danemarca, Germania, Finlanda, Islanda, Italia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, România și Suedia între noiembrie 2023 și aprilie 2024. Mulți dintre compușii interziși constau în substanțe per sau polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice veșnice”, potrivit Euronews.
UNIUNEA EUROPEANĂ
Pe fondul eforturilor tot mai mari de a susține economia europeană împotriva concurenței din SUA și China, reprezentanții industriei din statele nordice au declarat că este nevoie de un acces mai ușor la fondurile Uniunii Europene, mai degrabă decât de mai multe fonduri, scrie Euractiv.
În timp ce Bruxelles-ul discută despre cea mai bună modalitate de a face față politicilor industriale și comerciale ale SUA și Chinei, industriile din cele 27 de state membre ale blocului așteaptă cu nerăbdare rezultatele negocierilor în curs privind finanțarea UE și cadrul ajutoarelor de stat. Negocierile privind bugetul pe termen lung al blocului în 2025 – în cadrul cărora nu toți membrii UE sunt de acord că sunt necesari mai mulți bani – vor avea, de asemenea, o pondere importantă în dezbaterile sectoriale naționale.
MADRID
Bilanțul inundațiilor devastatoare din estul Spaniei a crescut joi la 205 de morți, iar echipele de salvare continuă să caute persoanele dispărute în ceea ce ar putea deveni cel mai grav dezastru provocat de furtună în Europa în ultimele cinci decenii, conform Reuters.
Marți, în unele zone din regiunea Valencia a căzut în opt ore o cantitate de ploaie echivalentă cu cea a unui întreg an. Meteorologii spun că schimbările climatice provocate de om fac ca astfel de fenomene meteorologice extreme să fie mai frecvente și mai distructive. În 2021, cel puțin 185 de persoane au murit în urma inundațiilor puternice din Germania. Înainte de aceasta, 209 persoane au murit în România în 1970, iar inundațiile din Portugalia din 1967 au ucis aproape 500 de persoane.
STOCKHOLM
O taxă care a redus consumul de pungi de plastic în Suedia cu mai mult de trei sferturi în patru ani va fi eliminată vineri, în ciuda avertismentelor că această decizie ar putea duce la revenirea consumului la nivelurile anterioare. De la introducerea taxei de 3 coroane (1,24 lei) în mai 2020, utilizarea pungilor de plastic în țară a scăzut. În 2019, înainte de introducerea taxei, locuitorii Suediei foloseau în medie 74 de pungi de plastic de persoană în fiecare an. În 2023, acest număr scăzuse la 17. Legea a fost introdusă după ce directiva UE din 2015 privind pungile de plastic a impus statelor membre să reducă drastic utilizarea acestora, conform The Guardian.
TBILISI
Oficialii din Georgia au declarat că o renumărare parțială a confirmat că partidul de guvernământ a câștigat alegerile contestate, în timp ce o firmă globală de cercetare și date a numit rezultatele oficiale raportate de comisia electorală „imposibile din punct de vedere statistic”.
Opoziția pro-occidentală și-a repetat joi afirmațiile anterioare potrivit cărora votul parlamentar a fost „fraudat” de partidul de guvernământ Visul Georgian și a refuzat să recunoască rezultatele, aruncând țara caucaziană în incertitudine, conform The Guardian.
Președintele proeuropean, Salome Zourabichvili, care se află în conflict cu partidul de guvernământ, a declarat rezultatele alegerilor „ilegitime”, susținând că a existat o „operațiune specială rusă” pentru a submina votul, ceea ce Kremlinul a negat.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News