Știri din capitalele Europei, 10 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană ar putea deveni neguvernabilă dacă extrema-dreaptă va obține rezultate la fel de bune la alegerile pentru Parlamentul European din iunie ca la scrutinul din noiembrie din Olanda, după cum prevăd sondajele de opinie, a declarat marți șeful grupului liberal Renew, din Parlamentul European. Partidele de extremă-dreapta, inclusiv Partidul Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța și Liga lui Matteo Salvini din Italia, sunt așteptate să prospere în alegerile din iunie cu promisiuni de a înăspri abordarea blocului față de imigrație și de a atenua politicile climatice, conform Reuters.

Renew, Partidul Popular European de centru-dreapta și grupul de centru-stânga al socialiștilor și democraților au format o coaliție în urmă cu cinci ani pentru a conveni asupra unor linii politice generale și pentru a împărți posturile de conducere din UE. Cele trei partide au 420 din cele 705 locuri din parlament. Cu toate acestea, victoria populistului anti-imigrație Geert Wilders în alegerile olandeze a transmis un avertisment politicienilor de rând. În Franța, partidul președintelui Emmanuel Macron, care reprezintă un sfert din Renew, se află la o distanță de 8-10 puncte procentuale față de cel al liderului de extremă-dreapta Marine Le Pen.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron și noul său prim-ministru Gabriel Attal s-au ntlnit pentru formarea unui cabinet, la o zi după ce Macron l-a numit pe aliatul său n ncercarea de a da un nou suflu celui de-al doilea mandat. Attal a promis că va fi îndrăzneț și rapid n decizii, pentru a ajuta clasa de mijloc să facă față creșterii costului vieții, semnalând dorința lui Macron de a depăși reformele care creează diviziuni și de a îmbunătăți șansele partidului său centrist la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, scrie Reuters.

 

BERLIN

Un sindicat care reprezintă mulți dintre mecanicii de locomotivă din Germania a început miercuri dimineața devreme o grevă de aproape trei zile, în cadrul unei dispute acerbe cu principalul operator feroviar de stat al țării privind orele de lucru și salariile. Călătoriile cu trenul în întreaga țară și în multe orașe au fost aproape blocate, iar navetiștii și alți călători se străduiesc să găsească alternative care implică călătorii cu autobuzul sau cu mașina pe distanțe lungi, sau zboruri. Compania de stat Deutsche Bahn a declarat că doar aproximativ 20% din trenurile sale pe distanțe lungi circulă, n timp ce multe dintre cele regionale nu au plecat n cursă, arată  Associated Press.

 

MADRID

Măștile de față vor fi obligatorii în spitalele și centrele de sănătate din Spania începând de miercuri, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de gripă, Covid și alte boli respiratorii. Decizia guvernului, luată la șase luni după ce utilizarea acestora a încetat să mai fie obligatorie în unitățile sanitare și în farmacii, a fost întâmpinată cu opoziție din partea unor administrații regionale. Însă noul ministru spaniol al Sănătății, Mónica García, a respins obiecțiile acestora și a încercat să prezinte această măsură ca fiind „o măsură de bun simț”, potrivit The Guardian.

 

PRAGA

Parlamentarii cehi se vor întâlni miercuri cu oficiali ai Ministerului de Interne și cu experți pentru a discuta despre o posibilă înăsprire a legislației privind armele de foc, în urma tragicului atac armat de la Universitatea Charles din 21 decembrie, în care un student a ucis 14 persoane înainte de a se sinucide. Până acum, Cehia a fost una dintre țările care s-a mândrit cu legislația sa privind armele de foc, dând-o drept exemplu. Acest lucru a fost evident în timpul negocierii Directivei UE privind armele de foc din 2017, care a înăsprit condițiile de posesie a armelor în UE, conform Euractiv.

 

VARȘOVIA

O confruntare dramatică a luat sfârșit în această seară, după ce polițiștii au intrat în palatul prezidențial de la Varșovia și au reținut doi politicieni care au făcut parte din fostul guvern Lege și Justiție (PiS). Aceștia se ascunseseră ignorând un ordin judecătoresc de executare a pedepsei  cu doi ani de închisoare pentru abuz de putere. Arestarea lor a fost condamnată de personalități ale PiS, care susțin că cei doi – Mariusz Kamiński și Maciej Wąsik – sunt „prizonieri politici” ai noului guvern condus de Donald Tusk. Coaliția de guvernare a lui Tusk insistă asupra faptului că polițiștii nu făceau decât să aplice un ordin judecătoresc legal, relatează Notes from Poland.

 

SARAJEVO

Bruxelles-ul a tras un semnal de alarmă cu privire la festivitățile planificate în Republika Srpska, regiunea sârbă din Bosnia și Herțegovina, pentru a marca aniversarea separării acesteia, potrivit Euronews.

Așa-numita „Ziua Republicii Srpska” sărbătorește revendicarea independenței regiunii față de Bosnia în 1992, în timpul destrămării Iugoslaviei, care a dus la un război interetnic sângeros soldat cu 100.000 de victime. Comemorarea, care coincide cu o sărbătoare religioasă ortodoxă, a fost considerată neconstituțională de către Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina, deoarece discriminează persoanele care nu sunt de naorigine sârbă. Evenimentele de marți au loc pe fondul tensiunilor tot mai mari, în timp ce președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, considerat în general un aliat al Kremlinului, își intensifică amenințările secesioniste, ceea ce stârnește îngrijorarea internațională. Dodik a promis că va „declara independența totală” a regiunilor controlate de sârbi din Bosnia dacă democrațiile occidentale vor încerca să intervină în instituțiile multietnice comune ale țării.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: