PARIS
Marine Le Pen, liderul extremei-drepte franceze, este acuzată de deturnare de fonduri europene în timpul campaniei sale electorale pentru alegerile prezidențiale din 2022 împotriva lui Emmanuel Macron. Procuratura din Paris a anunțat marți că a deschis o anchetă preliminară săptămâna trecută. Aceasta va fi judecată în septembrie, conform Deutsche Welle.
Le Pen nu a comentat imediat anunțul. Acesta vine la o lună după ce un tribunal a sancționat partidul lui Le Pen cu o amendă de 250.000 de euro pentru facturi excesive la materiale de campanie pentru candidații la alegerile pentru Parlament din 2012.
COPENHAGA
Wonderful Copenhagen, organizația oficială de turism a regiunii capitale a Danemarcei, a lansat un proiect care va transforma acțiunile ecologice ale vizitatorilor în bani pentru experiențe culturale. Orașul este o destinație extrem de populară, înregistrând peste 12 milioane de șederi peste noapte în 2024, conform Euronews.
Începând cu 15 iulie, în cadrul unui program de testare, turiștii vor fi încurajați să ia parte la activități precum strângerea gunoiului menajer, călătoria cu mijloacele de transport în comun – în loc să folosească mașini sau taxiuri – sau mersul cu bicicleta prin oraș. Dacă aleg să se implice, aceștia vor putea solicita recompense pentru prânzuri, cafele și pahare de vin gratuite, precum și intrări la muzee și închirieri de caiace.
PRAGA
Instituțiile strategice cehe au înregistrat anul trecut patru intruziuni ostile sau tentative de intruziune în sistemele lor cibernetice, se arată într-un raport anual al Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică și Informatică (NÚKIB). Raportul, care urmează să fie discutat miercuri de guvern, precizează că numărul de incidente în spațiul cibernetic a fost cel mai mare din istorie, în timp ce atacurile grave au scăzut, relatează Euractiv.
Potrivit raportului, hackerii ruși și chinezi au încercat să obțină informații guvernamentale sensibile. Din motive de securitate, raportul nu precizează ce instituții au fost vizate, ci descrie tendințele generale în materie de securitate cibernetică. Raportul menționează, de asemenea, implicarea grupului de hackeri nord-coreean Lazarus, care încearcă să compromită companiile de apărare din țările NATO și UE.
CHIȘINĂU
R. Moldova urmează să primească în 2025 un al doilea radar de supraveghere a spațiului aerian, finanțat de UE, pentru a completa sistemul existent și a îmbunătăți capacitatea de detectare a potențialelor amenințări, a anunțat marți ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi.
Vorbind despre procesul de asamblare în curs, ministrul a declarat: „Luăm măsuri pentru a accelera acest lucru, având în vedere cererea mare pentru aceste radare nu numai din Moldova, ci și din alte țări”, adăugând că acesta „este un proces tehnic complex”.
În decembrie anul trecut, armata Republicii Moldova a primit din Franța un radar de monitorizare a spațiului aerian Ground Master (GM) 200, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro, potrivit Euractiv.
TBILISI | UE
Aderarea Georgiei la Uniunea Europeană a fost suspendată, iar o parte din sprijinul financiar al blocului comunitar pentru această țară din Caucazul de Sud a fost înghețat după ce autoritățile georgiene au adoptat o nouă lege despre care criticii se temeau că ar limita libertățile democratice, a declarat marți, Pawel Herczynski, ambasadorul UE în Georgia. În plus, un sprijin financiar în valoare totală de 30 de milioane de euro, destinat Ministerului Apărării din Georgia în 2024, a fost înghețat, a declarat Herczynski în cadrul unei conferințe de presă, precizează The Associated Press.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News