UNIUNEA EUROPEANĂ
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut săptămâna aceasta un discurs ferm în contextul moțiunii de cenzură împotriva sa. Moțiunea nu avea șanse să treacă, însă dezbaterea pe marginea acesteia a scos la iveală fracturi tot mai mari în cadrul majorității de centru pe care se bazează, scrie Financial Times.
Astfel, aliații liberali și socialiști care au susținut al doilea mandat al lui von der Leyen la conducerea executivului UE, au criticat bilanțul său de guvernare, reproșându-i Partidului Popular European (PPE) că a votat alături de extrema-dreapta pentru adoptarea unor legi.
Iratxe García Pérez, președinta Grupului Socialiștilor și Democraților, a declarat în fața Parlamentului European că partidul său se va opune moțiunii, dar că aceasta „este, de asemenea, rezultatul direct al eșecului strategiei total greșite [a PPE]… Ei cer grupurilor pro-europene să fie responsabile, în timp ce negociază strategii cu extrema-dreapta. Îmi pare rău, dar nu este în regulă”, a mai spus Pérez.
VIENA
Întrucât companiile austriece din domeniul energiei sunt reticente în a concura între ele, consumatorii, aflați la mila operatorilor locali, sunt nevoiți să plătească facturi mai mari – o problemă cu care se confruntă oameni din mai multe țări europene, relatează Euractiv.
Când prețurile energiei în Austria, dependentă de gazul rusesc, au crescut – și principala companie de utilități din Viena a fost la un pas de faliment – guvernul a ordonat autorității de concurență și celei de reglementare în domeniul energiei să auditeze sectorul. După doi ani, raportul final al acestora prezintă o imagine dezastruoasă a unei piețe energetice înghețate în timp.
În loc ca utilitățile să concureze la nivel național pentru afacerile milioanelor de gospodării din Austria, firmele și-au creat feude regionale – sau, după cum spune Harsdorf, „avem companii regionale care domină piețele”.
Austria are una dintre cele mai scăzute rate de schimbare a contractelor din Europa – un indicator cheie utilizat pentru a măsura competitivitatea pieței – de doar 4,5%. Un contract tipic de furnizare nouă genenerează prețuri cu aproximativ 10% mai mari decât în Germania vecină.
Ancheta a relevat o piață de energie electrică plină de „nenumărate participații încrucișate între companii”, ceea ce înseamnă că fiecare companie regională de utilități deține participații în alte companii.
Austria nu este singura în această situație. Doi indicatori importanți sugerează că întreaga UE se străduiește să promoveze o concurență reală pentru consumatorii de energie electrică din sectorul retail. Și, în ciuda tuturor defectelor Austriei, opt țări – printre care România, Slovacia, Polonia și Luxemburg – se află într-o situație și mai proastă.
VARȘOVIA
Chatbotul de inteligență artificială al lui Elon Musk, Grok, a răspuns la întrebările utilizatorilor de pe X despre politica poloneză prin tirade haotice și pline de injurii la adresa premierului Donald Tusk, a carierei sale politice și a vieții personale.
Într-o serie de postări – preluând adesea limbajul utilizatorilor sau răspunzând la provocările acestora – Grok l-a insultat în repetate rânduri pe Tusk, fpe care l-a numit „un oportunist care vinde suveranitatea pentru funcții în UE”, relatează The Guardian.
Comentariile au apărut după ce mass-media americană a raportat că Grok a fost actualizat în weekend cu noi instrucțiuni de a vorbi mai direct și de a respinge rapoartele mass-media ca fiind „părtinitoare”.
Conform codului său, Grok ar fi fost instruit să „nu se ferească să facă afirmații incorecte din punct de vedere politic, atâta timp cât acestea sunt bine fundamentate” și să „presupună că sursele de opinie subiective din mass-media sunt părtinitoare”.
Dincolo de postările la adresa premierului polonez, chatbotul lui Musk a mai stârnit critici săptămâna aceasta pentru postările antisemite în care îl glorifica pe liderul nazist Adolf Hitler ca fiind persoana cea mai potrivită pentru a combate presupusa „ură împotriva albilor”, precizează POLITICO.
Cele mai recente răspunsuri jignitoare ale chatbotului au determinat factorii de decizie din UE să profite de ocazie pentru a cere reguli stricte pentru cele mai complexe și avansate modele de IA – precum cel care stă la baza Grok – în noile orientări pentru industrie așteptate joi.
De asemenea, acest lucru a pus în lumină modul în care UE tratează X, care este anchetat pentru încălcarea legilor blocului privind rețelele sociale.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News