Știri din capitalele Europei, 10 iunie

Știri din capitalele Europei/Europa

VIENA

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte câteva rănite grav într-un atac armat la o școală din orașul Graz, din sudul Austriei, au declarat autoritățile, relatează The Guardian.

Primarul orașului Graz, Elke Kahr, a declarat că presupusul autor al atacului, mai mulți elevi și un alt adult se numără printre victimele atacului, cel mai sângeros din istoria postbelică a Austriei. Presa locală a relatat că până la 30 de persoane au fost rănite.

Atacatorul, un fost elev, a deschis focul în două săli de clasă în jurul orei 10:00, ora locală. Nouăzeci de minute mai târziu, poliția a declarat că „nu mai există niciun pericol” după o operațiune de securitate de amploare în care au fost implicate forțele speciale și elicopterele poliției.

 

AMSTERDAM

Echipat cu veste și lanterne de înaltă vizibilitate, un grup de cetățeni olandezi a desfășurat propriile controale la frontiera germană, motivat de nemulțumirea față de politica actuală în materie de migrație, scrie Euronews.

12 participanți, potrivit relatărilor mass-media locale, au decis să rezolve singuri problema și au făcut câteva controale la frontieră, videoclipuri cu acestea circulând pe rețelele de socializare.

Ei au fost aplaudați de politicianul de dreapta Geert Wilders, al cărui partid PVV s-a retras din coaliția guvernamentală olandeză săptămâna trecută, după ce a refuzat să adopte propunerile sale privind migrația.

Măsura a fost criticată de ministrul Justiției, care a cerut încetarea controalelor, afirmând că astfel de măsuri sunt de competența poliției de frontieră.

 

VARȘOVIA

Victoria conservatorului Karol Nawrocki la alegerile prezidențiale din Polonia pune frână planurilor de legalizare a avortului, lăsând activiștii pentru drepturile reproductive dezamăgiți și orientându-i din nou către clinici din străinătate.

Pe parcursul campaniei electorale, Nawrocki a fost ferm în ce privește la poziția sa față de avort, promițând că nu va semna un proiect de lege al coaliției centriste a lui Donald Tusk. Acesta își propune un compromis, avortul fiind legalizat în cazuri de viol, anomalii grave ale fătului sau pericol pentru viața mamei, conform Euractiv.

În ciuda poziției intransigente a lui Nawrocki, acesta a beneficiat în continuare de sprijin puternic din partea femeilor. Un sondaj Ipsos a arătat că 47,2% dintre femei – și 55,5% dintre bărbați – au votat pentru el.

Pentru unii activiști, această diferență între sexe este dureroasă. Femeile poloneze care doresc să avorteze călătoresc adesea în străinătate, în special în Germania, Republica Cehă sau Slovacia, unde clinicile oferă servicii și, uneori, asistență pentru transport și traducere.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: