GLOBAL
După ce pandemia de coronavirus a declanșat blocaje odată de neconceput, a bulversat economiile și a ucis milioane de oameni, liderii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și din întreaga lume au promis că vor face mai mult pe viitor. Ani mai târziu, țările încă se străduiesc să elaboreze un plan agreat pentru modul în care lumea ar putea răspunde la următoarea epidemie globală, relatează The Associated Press.
Cea de-a noua și ultima rundă de discuții, la care participă guverne, organizații de susținere a drepturilor omului și alte părți interesate, în vederea finalizării unui „tratat privind pandemiile”, este programată să se încheie vineri. Scopul acordului: orientări privind modul în care cele 194 de țări membre ale OMS ar putea opri viitoarele pandemii și ar putea împărți mai bine resursele limitate. Însă experții avertizează că nu există practic nicio consecință pentru țările care nu se conformează.
PARIS
Liderul francez de extremă-dreapta Marine Le Pen s-a pronunțat joi împotriva „europenizării” arsenalului nuclear al Franței, afirmând că niciun comisar european nu va avea vreodată legitimitatea democratică de a decide asupra atacurilor nucleare. Supravegherea unui atac nuclear este „inseparabilă de legitimitatea [democratică] națională”, a scris Le Pen într-un articol de opinie publicat în Le Figaro, criticând recentele aluzii ale președintelui francez Emmanuel Macron potrivit cărora capacitatea de descurajare nucleară a Franței ar putea fi împărtășită cu alte națiuni europene, potrivit Euractiv.
MADRID
Catalanii votează duminică în cadrul unor alegeri regionale care ar putea determina stabilitatea guvernului spaniol condus de socialiști și, de asemenea, ar putea evalua forța unei mișcări pro-independență care a zguduit țara timp de un deceniu, conform Reuters.
Un guvern condus de partidul socialist al premierului Pedro Sanchez în Catalonia, după un deceniu de guverne separatiste, ar marca începutul unei noi ere, a declarat politologul Toni Rodon. Dar o victorie a partidului Junts ar consolida cauza separatistă și ar crea și mai multe probleme pentru Madrid. Candidatul Junts este Carles Puigdemont, care a fost președintele Cataloniei în timpul unei încercări nereușite de a obține separarea regiunii de Spania în 2017, și a promis să reînvie o cerere de independență.
ROMA
Italia se confruntă de mult timp cu una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din UE, ritmul de îmbătrânire a țării fiind mult mai rapid decât în alte state membre, iar situația pare să se înrăutățească. Potrivit statisticilor guvernamentale, media numărului de copii pentru fiecare femeie italiană a scăzut de la 1,24 în 2022 la 1,2 în 2023. Experții spun că, dacă criza demografică a țării va continua, populația Italiei, de 59 de milioane de locuitori, ar putea scădea cu aproape 1 milion până în 2030.
Efectele crizei se fac deja simțite, îmbătrânirea populației cauzând probleme pentru sistemele de sănătate și de pensii din Italia, potrivit Euronews.
VARȘOVIA
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat vineri o remaniere a cabinetului său pentru a înlocui patru miniștri care candidează pentru Parlamentul European luna viitoare. Schimbările sunt văzute, de asemenea, ca o șansă de a aduce o nouă energie în guvernul lui Tusk, care a preluat mandatul în decembrie și a demarat reforme profunde în multe domenii, inclusiv în justiție, politică externă și mass-media, potrivit The Associated Press.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News