UNIUNEA EUROPEANĂ
Potrivit Curții de Conturi Europene, ratele de eroare privind cheltuielile UE au crescut la un nivel nemaiîntâlnit de la criza financiară, în parte din cauza programelor complexe care se suprapun. În plus, nu este clar cum va rambursa Bruxelles-ul datoriile din perioada pandemiei.
Principalul vinovat sunt cheltuielile de coeziune ale UE: erorile în investițiile destinate dezvoltării celor mai sărace regiuni ale blocului comunitar au ajuns la 9,3% din cheltuieli, față de 3,6% în 2021, într-un moment în care fluxurile de finanțare expirau, conform Euronews.
Anul trecut, cheltuielile de coeziune s-au suprapus cu un program separat din perioada pandemiei, cunoscut sub numele de Mecanismul de redresare și reziliență – iar constrângerile de timp și de capacitate ar putea să se adauge numărului mare de proiecte neeligibile care au primit finanțare, au afirmat auditorii.
BERLIN
Dacă există un lucru care îi sperie pe germani, acesta este gândul unui portofel gol. Pentru al treilea an consecutiv, teama de o creștere a costului vieții a ocupat primul loc în clasamentul anual al temerilor realizat de compania de asigurări, R+V Versicherung. Chiar dacă inflația continuă să scadă, companiile plătesc bonusuri pentru inflație, iar salariile au crescut, nemții rămân sceptici, scrie Deutsche Welle. Acest lucru se simte la casele de marcat ale supermarketurilor, unde coșul de cumpărături conține mai puține produse deși costul acstuia a rămas același.
BUDAPESTA | KIEV
Ucraina nu poate câștiga războiul cu Rusia pe câmpul de luptă, a declarat marți premierul ungar Viktor Orban, adăugând că dialogul și o încetare a focului sunt necesare pentru a salva vieți, scrie Reuters.
Anterior, ministrul de Finanțe al Ungariei a declarat că Budapesta va bloca un acord final privind un împrumut G7 de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până după alegerile prezidențiale din SUA, amânând decizia sa cu privire la momentul reînnoirii sancțiunilor UE împotriva Rusiei.
VILNIUS
În ciuda succeselor economice, coaliția de centru-dreapta din Lituania ar putea fi înlocuită de social-democrații din opoziție și de partidele mai mici de centru-stânga, duminică, când alegătorii din țara baltică se vor prezenta la urne. Măsurile stricte COVID-19 și un aflux de migrație din Belarusul vecin au pus în umbră guvernul premierului conservator Ingrida Šimonytė, care a preluat funcția în 2020, potrivit The Associated Press.
Deși Lituania, membră a Uniunii Europene, a înregistrat o creștere anuală de două cifre a veniturilor personale și are una dintre cele mai scăzute rate ale inflației din blocul comunitar, majoritatea alegătorilor nu par să fie impresionați de acești factori.
CHIȘINĂU | UNIUNEA EUROPEANĂ
Bruxelles-ul s-a angajat să acorde R. Moldova un sprijin economic în valoare de 1,8 miliarde euro înainte de referendumul privind aderarea la UE convocat de guvernul pro-occidental de la Chișinău, în pofida presiunilor Rusiei de a împiedica eforturile sale. Economia fostei republici sovietice a fost afectată de repercusiunile războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, inclusiv de reducerea fluxurilor comerciale și de costurile ridicate ale energiei. Acest lucru a subminat popularitatea guvernului său proeuropean, care continuă reformele necesare pentru a adera la UE.
Planul de dezvoltare al Comisiei Europene, anunțat joi, va acorda ajutor financiar acestor eforturi de reformă și va contribui la finanțarea unor inițiative precum infrastructura rutieră și feroviară și îmbunătățirea rețelei electrice, precizează Financial Times.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News