Știri din capitalele Europei, 11 aprilie

 

UNIUNEA EUROPEANĂ

Parlamentul European a votat miercuri o reformă radicală a normelor Uniunii Europene în materie de migrație și azil, scrie Deutsche Welle.

Noul Pact UE privind azilul și migrația are ca scop gestionarea impactului migrației în blocul comunitar prin accelerarea respingerii cererilor invalide și prin repartizarea mai echilibrată între statele membre a sarcinii de procesare a cererilor de azil.

Votul vine după ani de dezbateri aprinse între deputații conservatori și liberali și între statele membre din nordul și sudul Uniunii Europene, în condițiile în care cererile de azil au atins în 2023 un nivel record al ultimilor șapte ani.

 

BERLIN

Conform ultimului sondaj ARD Deutschlandtrend, nemții consideră că există o mare amenințare la adresa securității globale. 7 din 10 persoane consideră că amenințarea la adresa păcii și securității în Europa este foarte gravă sau gravă, mult mai mult decât în urmă cu cinci ani, consecința părând a fi un sprijin mai mare pentru NATO și Uniunea Europeană.

Germania își consolidează armata cu o viteză record. După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, cancelarul Olaf Scholz a creat un fond special de 100 de miliarde de euro alocat special pentru modernizarea armatei germane. Între timp, armata germană urmează să fie restructurată astfel încât să fie pregătită pentru o situație de urgență – cu alte cuvinte, în cazul în care Germania este atacată, precizează Deutsche Welle.

 

HAGA

Locuitorii Țărilor de Jos consideră că Uniunea Europeană este valoroasă pentru abordarea problemelor care depășesc granițele naționale, cum ar fi schimbările climatice. Marea majoritate doresc să rămână în UE. Însă puțini se simt „europeni” și mulți dintre ei nu se simt reprezentați în politica europeană, potrivit unui sondaj reprezentativ realizat de Ipsos I&O pentru Binnelands Bestuur înaintea alegerilor europene din iunie, potrivit NL Times.

 

ROMA

Echipele de salvare au căutat miercuri patru persoane încă dispărute în urma unui accident subteran produs la o centrală hidroelectrică din nordul Italiei. În acest context, muncitorii plănuiesc o grevă în semn de protest față de problemele de siguranță, relatează Reuters.

Cel puțin trei persoane au decedat marți, când un incendiu și o explozie au avut loc la centrala deținută de Enel Green Power, parte a grupului Enel, în apropiere de Bologna.

 

INSULELE CANARE

Locuitorii din insulele Canare plănuiesc proteste și greve, ca reacție împotriva turismului excesiv. Militanții spun că afluxul nesustenabil de vizitatori distruge viața în zonă. Un grup de activiști de pe insula Tenerife a planificat o grevă a foamei împotriva construcției a două noi hoteluri. Alții raportează că localnicii dorm în mașini din cauza creșterii prețurilor la case. Locuitorii au lipit afișe și autocolante false cu mențiunea „închis din cauza aglomerării” în încercarea de a descuraja turiștii să viziteze anumite locuri supraaglomerate, precizează Euronews.

În 2023, arhipelagul a atras 14,1 milioane de vizitatori străini, un record pentru grupul de insule.

 

LJUBLJANA | BUDAPESTA | BELGRAD

Slovenia, Ungaria și Serbia au semnat un acord de parteneriat pentru consolidarea cooperării în domeniul energiei. Se preconizează că proiectul comun BlueSky va stabili o nouă bază pentru comerțul regional cu energie electrică, asigurând o mai bună integrare a pieței, sporind securitatea energetică și stimulând progresul economic, potrivit Slovenia Times.

Acordul vine după ce operatorul rețelei naționale slovene Eles și Elektromreža Srbije din Serbia au înființat în decembrie anul trecut platforma regională de schimb de energie electrică Adex, împreună cu Epexspot, organizatorul piețelor de energie electrică din 13 țări, cu sediul la Paris.

 

BUDAPESTA

Guvernul Ungariei va impune noi restricții asupra importurilor de produse agricole ucrainene, a declarat joi ministrul Agriculturii din această țară, o măsură menită să-i protejeze pe fermierii maghiari de fluctuațiile pieței cauzate de importurile ucrainene mai ieftine, coform The Associated Press.

Ministrul Agriculturii, István Nagy, a declarat într-o conferință de presă că o decizie a Uniunii Europene din 2022 de a permite importurile fără taxe vamale din Ucraina, menită să ajute la menținerea economiei sale pe linia de plutire după invazia Rusiei, a dus la „o supraofertă severă și prețuri semnificativ scăzute” pe piața agricolă europeană. Acesta a acuzat UE și Comisia că nu au reușit să protejeze fermierii europeni care nu au putut concura cu importurile mai ieftine și a declarat că Ungaria va adopta protecții suplimentare „în cadrul competenței sale naționale”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: