BERLIN
Săptămânile de vreme secetoasă din Europa, combinate cu lipsa topirii zăpezilor în Alpi, încep să aibă un impact semnificativ. Nivelul apei din lacul Konstantz, cel mai mare din Germania, se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, potrivit autorităților din landul sudic Baden-Württemberg.
Și râul Rin din Germania, cea mai importantă și mai circulată cale navigabilă internă din Europa, care izvorăște din Alpi și curge prin lacul Konstantz, înregistrează, de asemenea, niveluri scăzute ale apei. Navele de transport de pe Rin sunt nevoite să navigheze cu mai puțină marfă din cauza nivelului scăzut al apei. Acest lucru obligă companiile să facă mai multe curse și să perceapă costuri mai mari, precizează Euronews.
AMSTERDAM
Olanda va primi 720 de milioane de euro de la Comisia Europeană în următorii câțiva ani pentru a combate sărăcia energetică și de transport. Această finanțare provine din Fondul social pentru climă al UE, creat pentru a contribui la atenuarea impactului costurilor ridicate ale energiei și transportului asupra cetățenilor vulnerabili.
Uniunea Europeană a lansat Fondul social pentru climă pentru a evita ca oamenii să ajungă în sărăcie din cauza creșterii facturilor la energie și a costurilor de transport. Ca parte a acestei inițiative, Olanda este eligibilă pentru a primi un total de 720 de milioane de euro, cu condiția ca guvernul olandez să prezinte un Plan social pentru climă aprobat, conform NL Times. Anul trecut a fost anunțat faptul că și România va primi o parte din acest fond, fiind unul dintre cei mai mari beneficiari, urmând să primească 9,25% (6 miliarde de euro) din pachetul de finanțare de 65 miliarde de euro, între 2026 și 2032.
ROMA
Linia ferată de mare viteză a Italiei se îndreaptă în sfârșit spre inima sudului subdezvoltat, folosind fondurile Uniunii Europene în speranța că noua rețea va ajuta la inversarea unor ani de depopulare și la relansarea economiei.
Linia de 145 de kilometri va conecta orașele Napoli de pe coasta mediteraneeană și Bari de pe țărmul Mării Adriatice în doar două ore, față de patru în prezent. Costând puțin peste 6 miliarde de euro, aproape un sfert din această sumă va proveni din fondul de redresare COVID-19 al UE.
Deși operează peste 17.000 de km de linii de cale ferată, rețeaua Italiei a fost puternic orientată către nordul bogat, lăsând zonele mai îndepărtate și interne ale peninsulei slab deservite, în special în sud, scrie Reuters.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News