Știri din capitalele Europei, 11 august

ROMA

Italia își apără planurile de limitare a prețurilor la zborurile spre și dinspre insulele sale, afirmând că respectă normele Uniunii Europene, după ce compania low-cost Ryanair a condamnat această măsură ca fiind „ ridicolă și ilegală”. O analiză recentă a cotidianului italian Corriere della Sera a scos în evidență acest aspect, dezvăluind că prețurile zborurilor din Sardinia și Sicilia către Roma au fost cu 830% mai mari decât media. Pentru a proteja pasagerii de astfel de costuri exagerate, guvernul italian a aprobat un decret legislativ care plafonează tarifele pentru zborurile interne care leagă insulele de continent. Asta înseamnă că acestea nu pot fi cu mai mult de 200 de procente peste medie în timpul sezoanelor de vârf sau în situații de urgență națională. În prezent, nouă din zece zboruri încalcă această regulă, potrivit Corriere della Serra, citat de Euronews.

 

PARIS

Franța „sprijină pe deplin” decizia Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) de a desfășura o forță militară în așteptare la frontierele Nigerului, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, potrivit Euractiv.

 

BERLIN

Guvernul german a aprobat săptămâna aceasta alocarea a 57 de miliarde de euro în investiții pentru combaterea schimbărilor climatice, în contextul în care Berlinul urmărește să atingă neutralitatea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2045. Banii vor intra în Fondul pentru climă, creat în 2010 și care, la vremea respectivă, avea o contribuție de doar câteva sute de milioane de euro. Ministerul de Finanțe al Germaniei a declarat că cifra aprobată pentru 2024 reprezintă o creștere de aproape 22 de miliarde de euro, sau 60,2%, față de obiectivul pentru 2023, conform DW.

 

AMSTERDAM

Este încă neclar ce se va întâmpla cu cele peste 3.700 de mașini care se aflau pe cargoul incendiat Fremantle Highway. Aproximativ 1.000 de vehicule aflate pe cele patru punți inferioare par a fi în stare bună, potrivit lui Peter Berdowski, directorul general al Boskalis, una dintre companiile de salvare implicate. Cu toate acestea, nu este sigur că aceste mii de vehicule, dintre care jumătate sunt electrice, vor fi efectiv scoase de pe navă.
În noaptea de marți 25 spre miercuri 26 iulie, un incendiu a izbucnit pe cargoul cu aproape 4.000 de mașini la bord. O săptămână mai târziu, la 1 august, Rijkswaterstaat a anunțat că incendiul a fost stins, scrie NL Times.

 

STOCKHOLM

Experții de mediu au criticat planul guvernului suedez de a construi cel puțin 10 reactoare nucleare în următorii 20 de ani, dublând astfel numărul actual, spunând că va fi prea scump și va veni prea târziu pentru a satisface nevoile energetice. Ministrul pentru Climă, Romina Pourmokhtari, a anunțat miercuri că, pentru a-și îndeplini obiectivele climatice, Suedia trebuie să dubleze producția de energie electrică în următoarele două decenii. Proiectul de construire a 10 noi reactoare ar reprezenta o schimbare radicală față de capacitatea actuală a țării în domeniul energiei nucleare, care are șase reactoare în funcțiune la Forsmark, Oskarshamn și Ringhals, reprezentând aproximativ 30% din producția de energie electrică, conform The Guardian.

 

BELFAST

În societățile normale, a fi identificat în mod public ca ofițer de poliție face parte din meserie. În Irlanda de Nord, în ciuda unui sfert de secol de pace relativă, dezvăluirea ar putea fi o condamnare la moarte. Din acest motiv, mii de ofițeri de poliție își fac griji pentru viitorul lor, după ce, în urma unei gafe monumentale, Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord (PSNI) a publicat din greșeală numele și detaliile profesionale – inclusiv, un aspect extrem de delicat, baza, unitatea și sarcinile – fiecărui ofițer și angajat civil din cadrul forțelor de poliție. Breșa fără precedent – comisă marți, când forțele de poliție au încărcat documentul Excel greșit pe un site web privind libertatea de informare – a dezvăluit detaliile personale ale ofițerilor, scrie POLITICO.

 

KIEV

Ucraina a anunțat un „coridor umanitar” pentru a permite zecilor de nave de marfă blocate în porturile sale din cauza invaziei rusești să navigheze în Marea Neagră, unde rutele de transport maritim sunt sub supraveghere după ce Moscova a renunțat la un acord care permitea exportul de cereale, relatează RTE.

 

MOSCOVA

Rusia a lansat vineri, 11 august, prima sa navă spațială de aselenizare din ultimii 47 de ani, în încercarea de a fi prima națiune care realizează o aterizare ușoară la polul sudic lunar, o regiune despre care se crede că ar putea conține râvnite pungi de gheață de apă. Misiunea lunară rusă, prima din 1976, concurează cu India, care și-a lansat luna trecută modulul de aterizare pe Lună Chandrayaan-3, și cu Statele Unite și China, ambele având programe avansate de explorare lunară care vizează polul sud lunar, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: