Știri din capitalele Europei, 11 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Partidul Popular European (PPE) a aprobat la finalul săptămânii trecute un manifest care o va însărcina pe Ursula von der Leyen să își schimbe radical poziția în cazul în care va obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene. La congresul PPE de la București, delegații din partidele conservatoare din întreaga Europă au votat în favoarea dereglementării, a înăspririi controalelor la frontieră și a accentuării sprijinului industrial în detrimentul luptei împotriva schimbărilor climatice, scrie Financial Times.

Noua politică de azil a atras cea mai mare atenție. Acum, PPE susține nu doar procesarea solicitărilor de azil în afara UE, ci și stabilirea lor acolo. Partidul se teme să piardă voturi în favoarea grupurilor de extremă-dreapta și, în mod evident, a luat în considerare decizia premierului italian Giorgia Meloni, care intenționează să proceseze solicitările de azil în Albania.

 

PARIS

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că un proiect de lege privind moartea asistată va ajunge în parlament în luna mai, într-un interviu publicat duminică, 10 martie. Doar adulții care au un control deplin asupra propriei judecăți, care suferă de o boală incurabilă și care le amenință viața pe termen scurt sau mediu și a căror durere nu poate fi ameliorată vor putea „cere să fie ajutați să moară”, a declarat Macron pentru ziarele La Croix și Libération.

Minorii și pacienții care suferă de afecțiuni psihiatrice sau neurodegenerative, precum Alzheimer, nu vor fi eligibili, a precizat acesta, potrivit Le Monde.

 

MADRID

Uleiul de măsline a devenit cel mai furat produs din supermarketurile din Spania, bandele de infractori organizați vizând „aurul lichid” pentru a-l revinde pe piața neagră, potrivit unor noi cifre. Uleiul de măsline este acum cel mai furat produs din magazine în regiuni care reprezintă 70% din populația țării, relatează The Guardian. Supermarketurile au început să securizeze sticlele mari de cinci litri de ulei de măsline pentru a preveni furtul, în timp ce alte magazine montează  etichete de securitate care trebuie îndepărtate la casă, de către personal.

 

LISABONA

Alianța Democratică (AD) de centru-dreapta din Portugalia a câștigat alegerile generale de duminică, a declarat liderul acesteia, Luis Montenegro, deși nu este clar dacă va putea guverna fără sprijinul extremei drepte Chega, cu care a refuzat din nou să negocieze, relatează Reuters.

Numărul reprezentanților parlamentari ai Chega a crescut de peste patru ori, ajungând la cel puțin 48 de parlamentari în legislativul de 230 de locuri, ceea ce conferă o majoritate dreptei combinate.

Rezultatul subliniază o tendință politică de înclinare spre extrema-dreaptă în întreaga Europă. Portugalia, care a revenit la democrație abia după căderea unei dictaturi fasciste în urmă cu 50 de ani, a fost mult timp considerată imună la ascensiunea populismului de dreapta de pe continent.

 

VATICAN | KIEV

Guvernul ucrainean și-a exprimat supărarea, promițând că nu se va preda niciodată, după ce Papa Francisc a spus că țara ar trebui să aibă „curajul de a ridica steagul alb” și de a negocia un final al războiului cu Rusia, precizează The Guardian.

Politicienii și comentatorii din Europa și-au exprimat indignarea după ce suveranul pontif a acordat un interviu în care a părut să păstreze tăcerea cu privire la crimele Rusiei în calitate de agresor în cadrul invaziei și a plasat sarcina de stabilire a păcii pe umerii Ucrainei.

 

DUBLIN

Alegătorii irlandezi au respins propunerile de înlocuire a trimiterilor constituționale la componența unei familii și la „îndatoririle mamei în familie”, într-o înfrângere semnificativă pentru guvern.

Premierul Leo Varadkar a prezentat votul, care a avut loc vineri pentru a coincide cu Ziua Internațională a Femeii, dată simbolică, pentru pentru a elimina un „limbaj demodat și sexist referitor la femei”, potrivit Reuters.

O propunere de extindere a definiției familiei de la o relație bazată pe căsătorie la alte relații durabile a fost respinsă cu 67,7% la 32,3%. Un al doilea referendum privind o propunere de înlocuire a limbajului referitor la îndatoririle femeii în casă cu o clauză care să recunoască rolul membrilor familiei în asigurarea îngrijirii a fost respins cu 73,9% la 26,1%.

 

BUDAPESTA

Premierul ungar Viktor Orbán se folosește de o agenție nou înființată pentru a reprima disidența într-un mod nemaiîntâlnit de la perioada comunistă și despre care criticii spun că este inspirată de modelul lui Vladimir Putin.

Biroul de protecție a suveranității (SPO) și-a început activitatea luna trecută, aparent pentru a preveni finanțarea străină în campaniile politice. Însă criticii au avertizat că atribuțiile sale sunt atât de vag definite încât poate viza orice personalitate publică, fie că este vorba de politicieni, grupuri pentru drepturile civile sau jurnaliști – reflectând primele etape ale represiunii rusești înainte de războiul său la scară largă din Ucraina. Scopul lui Orbán, spun ei, este de a rupe legăturile cu fundațiile și donatorii din străinătate, în special din SUA, în operațiuni care implică serviciile secrete maghiare și campanii de propagandă, potrivit Financial Times.

 

SOFIA

Principalele două formațiuni politice pro-europene din Bulgaria au un avans confortabil în sondaje înaintea alegerilor europene din iunie, potrivit unui sondaj de opinie realizat de agenția Market Links. Potrivit datelor sondajului, GERB, partid al fostului premier Boyko Borissov, rămâne cel mai mare partid din țară, cu 22,9% din voturi, urmat de coaliția proeuropeană de centru-dreapta PP-DB, cu 19,7%. Diferența dintre cele două formațiuni s-a redus la mai puțin de 4%, de la aproximativ 6% la sfârșitul anului trecut, scrie EURACTIV.

 

AELS | DEW DELHI

India a semnat duminică un acord comercial cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, care include un angajament de 100 de miliarde de dolari în investiții și crearea a 1 milion de locuri de muncă directe în India în următorii 15 ani. India s-a angajat să reducă tarifele de import pentru produsele industriale provenite din cele patru țări europene care fac parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb, sau AELS.

„Acordul istoric dintre India și AELS va aduce beneficii economice semnificative, cum ar fi lanțuri de aprovizionare mai bine integrate și mai robuste, noi oportunități pentru întreprinderile și persoanele fizice de ambele părți, ceea ce va duce la creșterea fluxurilor comerciale și de investiții, la crearea de locuri de muncă și la dezvoltarea economică”, se arată într-un comunicat al AELS, conform The Associated Press.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: