Știri din capitalele Europei, 11 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ | BUDAPESTA

Amenințarea Ungariei de a trimite un convoi de migranți la Bruxelles în semn de protest față de politicile Uniunii Europene este inacceptabilă și ar determina măsuri de retorsiune din partea UE, a avertizat marți puternica ramură executivă a blocului comunitar.

Guvernul anti-imigrație al Ungariei a semnalat săptămâna trecută că ia în serios posibilitatea de a oferi migranților călătorii gratuite într-un singur sens către Bruxelles, o măsură menită să preseze Comisia Europeană să renunțe la amenzile mari impuse Ungariei din cauza politicilor sale restrictive în materie de azil. În iunie, Curtea Europeană de Justiție a ordonat Ungariei să plătească o amendă de 200 de milioane de euro pentru încălcarea persistentă a normelor blocului în materie de azil și o amendă suplimentară de 1 milion de euro pe zi până la alinierea politicilor sale cu legislația UE. Guvernul de la Budapesta amână plata, precizează The Associated Press.

 

PARIS

Francezii sunt în mare parte mulțumiți de numirea lui Michel Barnier, de centru-dreapta, în funcția de prim-ministru, dar cred că acesta nu va rezista prea mult în noua sa funcție, potrivit unui sondaj. Potrivit cercetării Ifop pentru publicația Journal du Dimanche, 52% dintre persoanele intervievate s-au declarat mulțumite de numirea în fruntea guvernului a lui Barnier, fost ministru de Externe care a acționat ca negociator al Uniunii Europene pentru Brexit. Majoritatea respondenților îl consideră pe Barnier, cel mai în vârstă prim-ministru din istoria modernă a Franței, competent (62%), deschis la dialog (61%) și agreabil (60%). Cu toate acestea, stânga a promis să îl demită pe Barnier printr-o moțiune de cenzură, iar 74% dintre respondenți cred că acesta nu va rezista prea mult în funcție, potrivit France24.

 

BERLIN

Producătorul german de automobile de lux BMW a anunțat că retrage de pe piață mai multe vehicule din cauza unei aparente probleme la frâne. Ca urmare, compania bavareză își reduce în parte așteptările privind vânzările și profitul, scrie Deutsche Welle.

BMW spune că problemele cu sistemul de frânare afectează peste 1,5 milioane de mașini în total și au cauzat costuri de garanție de ordinul a trei cifre mari în trimestrul curent. În plus față de retrageri, livrările vor fi suspendate pentru 320.000 de automobile care nu au fost încă predate clienților. Furnizorul de piese Continental, care produce sistemul integrat de frânare pentru BMW, a declarat că funcția unei componente electronice poate fi afectată. Aceasta ar trebui să fie înlocuită. Cu toate acestea, furnizorul a adăugat că nu există niciun pericol ca performanțele de frânare să scadă sub standardele cerute de lege.

 

BELGRAD | BUDAPESTA

Epavele unor nave naziste încărcate cu explozivi, scufundate în Dunăre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au ieșit la iveală în apropierea orașului Prahovo, port fluvial din Serbia, după seceta din iulie și august, care a dus la scăderea nivelului apei fluviului, relatează Reuters.

Patru nave datând de dinainte de 1950 au ieșit, de asemenea, la iveală în Parcul Național Dunăre-Drava din Ungaria, în apropiere de Mohacs, unde nivelul apei era de numai 1,5 metri marți, ca urmare a valurilor de căldură severe și a secetei persistente din perioada verii.

 

CHIȘINĂU

Membrii filialelor locale ale partidelor politice din R. Moldova, care au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, sunt acuzați că au primit fonduri din surse nedeclarate pentru a participa la protestele legate de alegerile prezidențiale din țară, care vor avea loc în octombrie, precizează Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: