NATO
Membrii europeni ai NATO poartă discuții cu privire la creșterea obiectivului alianței pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB la summitul din iunie, parțial în anticiparea revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA. Persoane implicate în discuțiile preliminare au declarat pentru Financial Times că se discută despre creșterea de la 2% din PIB, o măsură care ar pune o presiune intensă asupra bugetelor naționale. Acest lucru a generat discuții în mai multe capitale ale blocului din cauza bugetelor naționale care se confruntă deja cu deficite semnificative.
Din cele 32 de state membre ale NATO, 23 vor atinge ținta existentă de 2% în acest an, conform calculelor Alianței, față de doar 6 în 2018. Printre acestea se numără și România. Cu toate acestea, acest lucru înseamnă, de asemenea, că șapte membri europeni, inclusiv Italia și Spania, nu reușesc încă să îndeplinească un obiectiv de referință convenit în urmă cu un deceniu.
HELSINKI
Ministerul finlandez al Apărării a declarat joi că a blocat șapte tranzacții imobiliare în care sunt implicați doi cumpărători ruși, pe motiv că aprobarea achizițiilor respective ar putea amenința securitatea națională.
Helsinki a încercat de ceva timp să limiteze achiziționarea de către cetățeni ruși a unor imobile aflate în apropierea locațiilor strategice pe baza reglementărilor existente. Astfel, trei tranzacții au fost blocate în octombrie 2023 și alte trei în luna ianuarie a acestui an, potrivit Reuters.
LONDRA
Majoritatea britanicilor care au votat pentru ieșirea din UE ar accepta acum o revenire la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, potrivit unui studiu transeuropean care a constatat, de asemenea, o dorință reciprocă în statele membre de a avea legături mai strânse cu Regatul Unit. Invazia Rusiei în Ucraina și victoria lui Donald Trump în SUA au „schimbat fundamental contextul” relațiilor dintre UE și Regatul Unit, se arată în raportul thinktank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR).
Poate cea mai surprinzătoare constatare a fost aceea că 54% dintre britanicii care au votat pentru ieșirea din UE, au declarat că, în schimbul accesului la piața unică, ar accepta acum libera circulație deplină a cetățenilor UE și ai Regatului Unit pentru a călători, a locui și a lucra peste granițe, precizează The Guardian.
VARȘOVIA
Guvernul polonez va adăuga cele mai mari două posturi de televiziune private din țară, Polsat și TVN, pe lista „companiilor strategice” aflate sub protecție specială. Acest lucru va permite autorităților să blocheze potențiala vânzare a acestor societăți către proprietari din „state ostile”, notează prim-ministrul Donald Tusk, scrie Notes from Poland.
Decizia vine în urma unor informații recente potrivit cărora proprietarul TVN – conglomeratul media american Warner Bros. Discovery International – intenționează să vândă postul de televiziune. Potrivit zvonurilor, un om de afaceri apropiat de premierul ungar Viktor Orbán – aliat al opoziției conservatoare din Polonia – încearcă să cumpere TVN.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News