Știri din capitalele Europei, 12 februarie

EUROPA

Majoritatea europenilor consideră că SUA este mai degrabă un „partener necesar” decât „un aliat”, potrivit unui sondaj publicat miercuri de grupul de reflecție paneuropean ECFR, pe fondul fricțiunilor dintre UE și SUA privind tarifele vamale. Acest punct de vedere a fost împărtășit de jumătate dintre respondenții la sondaj și de majoritatea celor intervievați în țări tradițional apropiate de SUA, precum Danemarca, Germania și Polonia.

Mai mult decât atât, aproape jumătate (49%) dintre maghiarii intervievați consideră că realegerea lui Trump este pozitivă pentru pacea mondială, iar în Bulgaria și România 45% sunt de aceeași părere. În schimb, 62% dintre danezi și 55% dintre germanii intervievați au considerat că Trump nu va aduce nimic bun păcii mondiale, potrivit Euronews.

 

Europa va mobiliza 200 de miliarde de euro pentru investiții în inteligența artificială, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul de acțiune privind inteligența artificială de la Paris. Din această sumă, 20 de miliarde de euro vor fi alocate pentru giga-fabriciile de IA, care, potrivit Comisiei, sunt necesare pentru a permite „dezvoltarea în colaborare” a celor mai complexe modele, precizează Euronews.

Anunțul vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică un plan de investiții de 109 miliarde de euro pentru proiecte de IA în Franța în următorii ani. Macron a declarat că investiția este „echivalentul pentru Franța a ceea ce SUA a anunțat cu «Stargate»”, referindu-se la programul de 500 de miliarde de dolari al OpenAI.

 

ROMA

Toscana a aprobat marți o lege privind dreptul la moarte, devenind prima regiune din Italia romano-catolică care reglementează sinuciderea asistată în absența unei legislații naționale pe un subiect extrem de controversat.

Curtea Constituțională a Italiei a legalizat de facto procedura în 2019 și a îndemnat Parlamentul să adopte o lege pentru a oferi un cadru juridic clar. Însă, până acum, invitația nu a fost luată în considerare, politicienii naționali evitând problema, scrie Reuters.

 

PRAGA

Conform unui sondaj Eurobarometru publicat recent, cetățenii cehi au devenit cei mai puternici susținători ai energiei nucleare din Europa, 77% dintre aceștia având o părere pozitivă despre aceasta pentru viitor. Sondajul a fost realizat în toamna anului trecut și a explorat cunoștințele și opiniile cetățenilor din țările europene cu privire la știință și tehnologie, unul dintre subiectele principale fiind modul în care publicul privește energia nucleară, conform Euractiv.

În ceea ce privește atitudinea favorabilă față de energia nucleară, Cehia s-a clasat pe primul loc, peste 29% dintre respondenți exprimându-și încrederea puternică în impactul foarte pozitiv al energiei nucleare asupra dezvoltării tehnologice și energetice a țării, în timp ce alți 48% s-au declarat în general favorabili. În comparație, România se clasează pe ultimele locuri (înaintea Germaniei, Greciei și Austriei), cu 12% fiind foarte încrezători în impactul pozitiv al energiei nucleare și 36% fiind favorabili.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: