Știri din capitalele Europei, 12 ianuarie

BERLIN

În noiembrie anul trecut, un grup de politicieni ai partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), membri ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), neonaziști și oameni de afaceri bogați s-au întâlnit în secret cu scopul de a elabora planuri cu privire la modul în care dreapta ar putea prelua puterea în Germania și ar putea deporta milioane de persoane provenite din familii de imigranți. Această știre a fost semnalată de centrul de jurnalism de investigație Correctiv. Aceste planuri nu fac referire doar la persoanele care nu au un drept legal la azil și care pot fi expulzate, ci și la persoanele cu pașapoarte germane, deja asimilate în societate, precizează Spiegel. Acum, există apeluri noi pentru ca AfD-ul să fie eliminat din parlament, lucru care pare greu de realizat, în condițiile în care partidul este cotat la 22% în sondaje, mai mult decât oricare dintre partidele aflate la guvernare, conform Euractiv.

 

ROMA

O propunere de modificare a legii care vizează abolirea abuzului în serviciu „dezincriminează o formă importantă de corupție și poate avea un impact asupra eficienței luptei împotriva corupției”, a avertizat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Abuzul în serviciu – o infracțiune penală care pedepsește funcționarii publici care își folosesc puterile în scopuri personale – este de mult timp ținta criticilor din partea ministrului italian al Justiției, Carlo Nordio, care a propus pentru prima dată abolirea sa în iunie anul trecut. Nordio a descris infracțiunea ca fiind una „lipsită de importanță”, care complică investigațiile „deoarece aglomerează parchetele cu dosare inutile, consumând energie care ar trebui direcționată către infracțiuni care necesită o atenție mai mare”. Propunerea sa de modificare a legii a primit miercuri primul aviz din partea Senatului italian – lucru primit cu îngrijorare de forțele de opoziție, relatează The Local Italy.

 

LONDRA

Un număr mare de universități britanice riscă să intre în deficit financiar din cauza unei scăderi puternice a numărului de studenți internaționali, în urma retoricii ostile a guvernului lui Rishi Sunak, a avertizat șeful principalului grup de lobby al acestui sector. Vivienne Stern, directorul executiv al Universities UK, care reprezintă peste 140 de universități, a declarat că mediul academic se confruntă cu perspectiva unei „supracorecții serioase” datorită politicilor de imigrație care îi descurajează pe studenții internaționali să vină să studieze în Marea Britanie. În condițiile în care taxa de școlarizare internă de 9.250 de lire sterline a fost efectiv înghețată în ultimul deceniu, universitățile britanice au devenit din ce în ce mai dependente de studenții din afara UE pentru a se descurca, taxele provenind de la studenții din afara blocului comunitar reprezentând acum aproape 20% din veniturile domeniului, scrie Financial Times.

 

LJUBLJANA

Anul trecut, poliția slovenă a primit spre soluționare 58.193 de cazuri de imigranți care au intrat ilegal în din Croația pe ruta balcanică, ceea ce reprezintă o creștere de 84% față de anul precedent. Acest număr a reprezentat 96% din totalul intrărilor ilegale înregistrate în 2023, conform Slovenia Times.

Statisticile recente ale poliției arată că numărul migranților afgani și marocani a crescut cel mai mult de când Croația a aderat la Spațiul Schengen. Numărul migranților ilegali din Afganistan s-a triplat, ajungând la aproape 18.000, iar cel al marocanilor a crescut de la 300 în 2022 la peste 8.800 în 2023. De asemenea, numărul de cetățeni pakistanezi și ruși interceptați pentru că au intrat ilegal în țară s-a dublat, ajungând la peste 5.200 și, respectiv, 3.631.

 

BRATISLAVA

Mii de persoane au ieșit joi pe străzile marilor orașe din Slovacia în protest față de planurile noului guvern al premierului populist Robert Fico de a modifica codul penal al țării. Printre modificările propuse de guvernul de coaliție format din trei partide se numără și desființarea biroului procurorilor speciali, care se ocupă de infracțiuni grave, cum ar fi corupția, crima organizată și extremismul. Aceste cazuri ar urma să fie preluate de procurorii din birourile regionale, care nu se mai ocupă de astfel de infracțiuni de 20 de ani, potrivit Associated Press.

 

VARȘOVIA

Președintele Poloniei a declarat joi că a demarat procesul de grațiere a doi politicieni arestați la începutul acestei săptămâni, pe fondul unei dispute dure între noul guvern de centru și precedenta administrație conservatoare. Evoluția a avut loc în timp ce zeci de mii de persoane au protestat în fața clădirii parlamentului din Varșovia, pornind apoi într-un marș pașnic spre biroul premierului Donald Tusk, potrivit Associated Press.

 

MOSCOVA | TBILISI

O bază navală rusă în Abhazia, teritoriu separatist recunoscut la nivel internațional ca parte a Georgiei, ar putea deveni operațională în 2024, a declarat vineri agenția rusă de știri de stat RIA, care a citat Consiliul de securitate al Abhaziei. Autoritățile ruse și abhaze au convenit în octombrie că Rusia ar putea deschide o bază navală permanentă în orașul Ochamchire. O bază în acest oraș de 5.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei închise a Abhaziei cu Georgia, ar asigura un port nou și mai sigur pentru Flota rusă din Marea Neagră, după ce bazele sale din Crimeea au fost atacate în mod repetat de către Ucraina, de la invazia Rusiei în această țară, relatează Reuters.

 

MOSCOVA

Anul trecut, Rusia a obținut cel puțin o treime din componentele critice folosite pe câmpul de luptă din străinătate de la companii cu sediul în SUA și aliații săi – în mare parte din cauza unor facilități de producție externalizate în state care aplică controale mai slabe la export. Aceste bunuri – în valoare totală de 7,3 miliarde de dolari – au fost fabricate în principal în țări care nu fac parte din coaliția de control al exporturilor condusă de SUA, potrivit unei analize realizate de Școala de Economie din Kiev. Cea mai mare parte a acestor bunuri – în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de dolari – a fost produsă în China. Printre cele 485 de tipuri de componente analizate se numără semiconductori, piese de calculator, electronice, componente auto și rulmenți. Lista se bazează pe analiza componentelor găsite de oficialii ucraineni în echipamentele rusești de pe câmpul de luptă, conform Financial Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: