Știri din capitalele Europei, 12 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Rețele coordonate de conturi care răspândesc dezinformare au „inundate” rețelele de socializare din Franța, Germania și Italia înainte de alegerile pentru Parlamentul European, au descoperit cercetătorii olandezi, precizează The Guardian.

În urma unei analize aprofundate a dezinformării pe platforma X în patru țări ale UE, cercetătorii au ajuns la concluzia că multe dintre conturi au fost create după invazia Rusiei în Ucraina, dar activitatea lor a fost intensificată în săptămânile și zilele de dinaintea votului, numărul lor de urmăritori crescând vertiginos. Raportul, intitulat „EU Elections Investigation” a precizat: „Amploarea operațiunii sugerează că aceasta [rețeaua de dezinformare] necesită resurse umane și timp semnificative.”

 

BERLIN | BEIJING

Germania va interzice utilizarea componentelor critice fabricate de companiile chineze Huawei și ZTE în părțile de bază ale rețelelor 5G ale țării începând din 2026, potrivit oficialilor germani.

Germania, care are cea mai mare economie din Europa, se gândește de mult timp ce să facă cu privire la componentele fabricate de furnizorii chinezi în rețelele sale de telefonie mobilă de nouă generație. Decizia urmează negocierilor din ultimele săptămâni cu Deutsche Telekom, Vodafone și Telefonica, care operează rețelele 5G din Germania, iar acordurile vor fi semnate cu toate cele trei companii, a declarat Ministerul de Interne, relatează The Associated Press.

 

LJUBLJANA

Slovenii încetează să se mai simtă tineri la 44 de ani și încep să se simtă bătrâni la 57 de ani, conform unui sondaj realizat de compania de cercetare de piață Mediana înainte de Ziua Mondială a Populației, sărbătorită la 11 iulie. Comparativ cu media europeană, slovenii nu se mai simt tineri cu un an mai târziu, dar încep să se simtă bătrâni cu doi ani mai devreme.

Sondajul din Slovenia a făcut parte dintr-un studiu global realizat de Worldwide Independent Network of Market Research and Opinion Poll, care a constatat că europenii se simt tineri cel mai mult timp în comparație cu restul lumii. În timp ce slovenii se simt tineri până la vârsta de 44 de ani, media globală se situează la 42 de ani, iar media europeană la 43 de ani. În America, oamenii nu se mai simt tineri la vârsta de 40 de ani, potrivit Slovenia Times.

 

BUDAPESTA

Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit joi cu Donald Trump cu care a discutat despre „posibilitățile de pace”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului, care militează pentru o încetare a focului în Ucraina.

Trump și Orban s-au întâlnit la casa lui Trump din Mar-a-Lago din Florida „ca următoarea oprire a misiunii sale de pace”, a declarat biroul de presă al lui Orban. Liderul ungar, un susținător îndelungat al lui Trump, a făcut vizite surpriză la Kiev, Moscova și Beijing în ultimele două săptămâni, în cadrul unei autointitulate „misiuni de pace”, înfuriind aliații NATO. În special, întrevederea sa de la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin i-a deranjat pe alți membri NATO, care au afirmat că deplasarea i-a conferit legitimitate lui Putin, în timp ce Occidentul dorește să-l izoleze din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: