UNIUNEA EUROPEANĂ | SUA
Odată cu realegerea lui Donald Trump, multe întreprinderi europene se tem de un val de tarife care ar putea duce la un război comercial. Exagerează acestea sau ar trebui ca UE să fie mai bine pregătită? Trump și-a concentrat foarte mult atenția asupra Chinei, dar a numit și UE o „mini-Chină”. La sfârșitul lunii octombrie, acesta a avertizat că blocul va plăti în cele din urmă și a promis să adopte „legea comercială reciprocă Trump”.
UE vinde mult mai mult Statelor Unite decât cumpără de la acestea, dar cele două au multe în comun și multe de pierdut. Potrivit experților, politicile economice propuse de Trump vor crea probleme majore pentru Uniunea Europeană și, în special, pentru Germania. Un conflict tarifar între SUA și UE s-ar putea transforma, de asemenea, într-o problemă pentru economia SUA. Tarifele americane neprovocate ar duce fără îndoială la represalii prin contratarife. Acest lucru ar face ca produsele europene să fie mai scumpe pentru consumatorii americani, ar crește prețurile în general și ar contribui la inflație, scrie Deutsche Welle.
BERLIN
Germania ar urma să organizeze noi alegeri pe 23 februarie, la unsprezece săptămâni după prăbușirea coaliției de guvernare a cancelarului Olaf Scholz, potrivit unor surse care au declarat marți că acesta ar putea cere parlamentului să voteze demiterea sa pe 16 decembrie, scrie Reuters.
Data este un compromis între opoziția conservatoare, care dorea un vot în ianuarie de teamă să nu lase Germania fără conducere într-o perioadă de criză economică și diplomatică, și Scholz, care dorea un scrutin la jumătatea lunii martie pentru a oferi autorităților și partidelor mai mult timp pentru a se pregăti.
ROMA
Luni, un tribunal din Roma a decis să perturbe din nou recentul program de externalizare a migrației Italia-Albania al Georgiei Meloni, suspendând transferul a șapte solicitanți de azil, care se adaugă la cele 12 transferuri suspendate la mijlocul lunii octombrie. Solicitanții de azil, originari din Egipt și Bangladesh, au fost relocalizați vineri din Italia în centrul albanez. Decizia instanței înseamnă că aceștia sunt acum returnați în Italia, situație care ar putea să escaladeze și mai mult tensiunile dintre guvern și sistemul judiciar.
Problema ar fi legată de interpretarea legislației UE privind țările terțe care sunt considerate a fi „sigure” și o hotărâre pe care guvernul italian a revizuit-o în grabă între primul și al doilea transfer de migranți, pentru a evita alte obstacole juridice. Instanța italiană argumentează că un astfel de decret nu poate prevala asupra legislația UE, precizează Euractiv.
VARȘOVIA
Polonia are cel mai scăzut nivel de deficit al pieței forței de muncă din Uniunea Europeană – o măsură a cererii nesatisfăcute de forță de muncă, care arată proporția de persoane dispuse să lucreze, dar care nu pot găsi un loc de muncă – arată noile date Eurostat pentru 2023. Polonia (4,8%) este urmată de Malta (5,2%) și Ungaria (6%). Cele mai mari cifre au fost înregistrate de Spania (20,2%), Italia (17,7%) și Suedia (16,4%), cu o medie UE de 12%. România se situează la 9,1%.
Aceste cifre indică faptul că economia poloneză utilizează aproape pe deplin resursele de forță de muncă disponibile, în timp ce alte țări – în special din sudul Europei – se confruntă mai mult cu șomajul și o rată scăzută a ocupării forței de muncă, adesea ca o consecință de lungă durată a crizei financiare din 2007-2008, potrivit Notes from Poland.
TBILISI
Mii de susținători ai opoziției s-au adunat luni în capitala Georgiei pentru a continua protestele împotriva victoriei declarate a partidului de guvernământ în alegerile parlamentare din 26 octombrie, pe fondul acuzațiilor că Rusia a contribuit la fraudarea votului, conform The Associated Press.
Protestatarii au fluturat steaguri georgiene și ale Uniunii Europene și s-au adunat în fața parlamentului țării. Ei au cerut organizarea unor noi alegeri parlamentare sub supraveghere internațională și o anchetă privind presupusa fraudă electorală.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News