UNIUNEA EUROPEANĂ
În contextul în care cursa pentru președinția Băncii Europene de Investiții (BEI) se află pe ultima sută de metri, Margrethe Vestager, candidatul danez și fostul șef al Comisiei Europene pentru concurență, a declarat că ar fi dispusă să ia în considerare finanțarea BEI pentru apărare și sectorul nuclear. Joi și vineri (15-16 septembrie), miniștrii de Finanțe ai UE se vor reuni în mod informal la Santiago, în Spania, pentru a încerca să ajungă la un consens cu privire la candidatul care va deveni următorul președinte al BEI, relatează Euractiv.
HAGA
Un detectiv de artă olandez a recuperat un tablou prețios al lui Vincent van Gogh, furat dintr-un muzeu în timpul unui jaf comis în perioada de lockdown, acum trei ani și jumătate, a anunțat poliția locală. Arthur Brand a intrat în posesia tabloului dispărut, „Grădina parohială din Nuenen în primăvară”, pictat în 1884 și în valoare de 3-6 milioane de euro, luni, 11 septembrie în Amsterdam. Tabloul a fost furat de la Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam pe 30 martie 2020, într-un jaf care a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume, conform The Guardian.
VIENA
Austria dorește să încheie în mod oficial negocierile de aderare cu Turcia, deoarece o aderare deplină la blocul comunitar ar fi „de neconceput pentru noi”, a declarat cancelarul Karl Nehammer pentru cotidianul german Die Welt, în urma unui efort recent din partea Turciei de a revitaliza negocierile blocate, potrivit Euractiv.
ATENA
Institutul Muncii din cadrul Confederației Generale a Muncii din Grecia (INE GSEE) subliniază, în raportul său anual privind economia elenă, nevoia urgentă de măsuri puternice și eficiente pentru a sprijini piața muncii și veniturile lucrătorilor și ale grupurilor sociale vulnerabile.
Deși Grecia a revenit la tendința de creștere economică din perioada 2016-2019, acoperind decalajul provocat de pandemie, una din trei gospodării întâmpină dificultăți în a face față cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor de bază, în timp ce aproape jumătate nu pot face față unei cheltuieli neprevăzute.
Raportul a fost prezentat vineri la Salonic, pe fondul inundațiilor catastrofale și al consecințelor acestora în societate și în economie, potrivit Ekathimerini.
OSLO
Partidul Laburist, aflat la guvernare în Norvegia, a căzut pe locul al doilea, după conservatori, în alegerile regionale și municipale de luni, conform numărătorii preliminare. Este prima dată din 1924 când formațiunea de stânga nu reușește să ajungă pe primul loc într-un scrutin național.
Cu 60% din buletinele de vot numărate, laburiștii au obținut 21,8% din voturi, potrivit datelor oficiale, în scădere față de 24,8% în 2019, în timp ce Partidul Conservator s-a situat la 25,8%, în creștere de la 20,1% în urmă cu patru ani, conform Reuters.
STOCKHOLM
Guvernul suedez a anunțat luni că intenționează majorarea bugetului apărării cu 28%, ceea ce reprezintă un pas spre atingerea obiectivului de cheltuieli militare de 2% din produsul intern brut stabilit de NATO, la care țara scandinavă se pregătește să adere.
„Ne aflăm în cea mai gravă situație în materie de politică de securitate de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce impune ca Suedia să aibă o apărare capabilă să protejeze teritoriul suedez”, a declarat ministrul Apărării, Pål Jonson.
Dezvăluind un proiect de lege a apărării pentru 2024, guvernul de coaliție de centru-dreapta al Suediei a declarat că investițiile militare vor crește cu 27 de miliarde de coroane (2,4 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 700 de milioane de coroane (63 de milioane de dolari) vor fi cheltuite după aderarea Suediei la NATO, potrivit AP.
PRAGA
Cehia și-a sporit dramatic dependența de petrolul rusesc, importurile prin conducta Druzhba ajungând la 65% în acest an, față de 56% în anul precedent, a declarat Barbora Putzová, purtătorul de cuvânt al firmei de stat Mero, relatează Prague Monitor.
VARȘOVIA
Principalul grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică de Centru (KO), a dezvăluit 100 de politici pe care intenționează să le implementeze în primele 100 de zile de mandat, dacă va câștiga alegerile parlamentare din octombrie în fața partidului național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS).
Printre planuri se numără dublarea pragului de venituri fără impozit, anularea interzicerii aproape totale a avortului, creșterea salariilor angajaților din sectorul public cu 20% și eliminarea așa-numitului Fond bisericesc, care oferă subvenții de stat organizațiilor religioase, precizează Notes from Poland.
SOFIA
După un an de profituri uriașe generate de criza de pe piața de electricitate din UE, industria cărbunelui din Bulgaria a început să piardă banii contribuabililor, potrivit datelor companiei de stat Mini Maritsa-Iztok, conform Euractiv.
Compania minieră de stat, care exploatează cel mai mare zăcământ de cărbune lignit din țară, a înregistrat o pierdere uriașă de 26 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2023, față de un profit de 20 de milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.
BALCANII DE VEST
Șefii de stat din șase țări din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană s-au întâlnit luni în Macedonia de Nord și au îndemnat blocul comunitar să accelereze procesul de extindere, afirmând că acest lucru ar contribui la stabilitatea regională.
Într-o declarație comună a președinților Serbiei, Kosovo, Bosniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord și Albaniei s-a afirmat că atât UE, cât și Balcanii de Vest „ar trebui să fie pregătiți pentru extindere, cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 2030”. Declarația a subliniat necesitatea ca cele șase țări să adere la UE „având în vedere agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei și efectul de propagare a acesteia” în regiune, potrivit AP.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News