UE
Noile norme ale UE amenință să reducă numărul de noi tratamente pentru cele mai rare boli din cauza restricțiilor mai drastice privind studiile medicale, avertizează companiile farmaceutice, cercetătorii și grupurile de pacienți. Aproape 40 de grupuri, inclusiv Cancer Patients Europe, Asociația Europeană de Urologie și Federația Mondială a Hemofiliei, au solicitat Bruxelles-ului să revizuiască normele – care acordă mai puțină importanță așa-numitelor studii cu o singură componentă, în care un grup de pacienți nu primește tratamentul – înainte ca acestea să intre în vigoare în ianuarie, precizează Financial Times.
Aceștia au declarat că orientările emise de autoritățile de reglementare ale UE vor face mult mai dificilă obținerea aprobării pentru medicamentele destinate bolilor rare, care se adresează doar unui număr mic de pacienți, prin prioritizarea studiilor în masă costisitoare.
LONDRA
British Museum și-a încheiat ancheta internă și a stabilit că a încălcat legea după ce a descoperit anul trecut că mii de artefacte au dispărut din colecția sa. În decembrie anul trecut, muzeul a dezvăluit că aproximativ 2.000 de obiecte au dispărut, inclusiv bijuterii din aur și pietre semiprețioase. Dezvăluirea a declanșat un audit intern, care a confirmat acum că muzeul nu a respectat legislația britanică care reglementează îngrijirea corespunzătoare a comorilor naționale.
Muzeele și bibliotecile din Regatul Unit sunt obligate prin Legea privind arhivele publice să „îndeplinească standardele de bază de conservare, acces și îngrijire profesională”, iar obiectele trebuie să fie „în grija personalului calificat corespunzător”, conform Euronews.
ATENA
Un incendiu puternic de vegetație a făcut ravagii luni în suburbiile din nordul Atenei, provocând moartea a cel puțin o persoană și mai multe evacuări, în condițiile în care vântul puternic a îngreunat eforturile pompierilor. Incendiul a izbucnit duminică în apropierea lacului Marathon, la aproximativ 35 de kilometri nord-est de Atena, a traversat muntele Pendeli și a ajuns în suburbiile de nord ale capitalei. Au ars mai multe case și întreprinderi din suburbiile orașului și din comunitățile din apropierea lacului.
Franța, împreună cu Spania, Turcia, Republica Cehă, Serbia și România au declarat că vor furniza ajutoare pentru autoritățile elene în lupta lor împotriva incendiilor, conform The Associated Press.
BRATISLAVA
Mii de persoane s-au adunat luni la Bratislava pentru a protesta față de recenta demitere a directorilor unor instituții culturale din Slovacia de către ministrul Culturii al țării. Aproximativ 9.000 de persoane au demonstrat în fața Teatrului Național Slovac și a Ministerului Culturii din centrul orașului. Protestul urmează demiterii, printre alții, a directorului Teatrului Național, Matej Drlička, și a directorului Galeriei Naționale, Alexandra Kusá, săptămâna trecută, ceea ce unii din țară consideră a fi o epurare politică, potrivit Euronews.
Într-o explicație a deciziei sale de a-l concedia pe Drlička, ministrul Culturii, Martina Šimkovičová, a susținut că acesta a fost implicat în „activism politic” prin criticarea ministerului său în mod repetat și a dat vina pe Drlička pentru un candelabru care a căzut în timpul unui spectacol la teatru.
SOFIA
Autoritățile bulgare au confiscat aproximativ 436 de kilograme de heroină în portul Burgas de la Marea Neagră, a declarat luni biroul procurorului districtual. Heroina era ascunsă în 434 de pachete ascunse în încărcătura declarată oficial dintr-o remorcă. Valoarea transportului de droguri este estimată la 35 de milioane de euro. Remorca a ajuns la sfârșitul lunii iulie pe o rută terestră din Kârgâzstan în portul georgian Batumi de la Marea Neagră, de unde a tranzitat spre Burgas. Din Bulgaria, trebuia să continue până la Alexandroupolis, în Grecia, scrie The Associated Press.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News