Știri din capitalele Europei, 13 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Noul sistem de tarifare a emisiilor de dioxid de carbon al UE pentru combustibilii rutieri și pentru încălzire – care urmează să fie introdus în tot blocul comunitar în 2027 – ar putea duce la creșteri de prețuri mai mari decât se credea inițial, au declarat pentru Euractiv principalii deputați. Începând din 2027, UE va începe să stabilească prețul emisiilor de CO2 provenite din clădiri și din transportul rutier, cu ajutorul unui nou sistem de tarifare a emisiilor de carbon, cunoscut sub numele de Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii 2 (ETS2). Atunci când sistemul a fost convenit în 2023, deputații UE au promis că prețurile vor rămâne sub 45 de euro pe tona de CO2, ceea ce înseamnă o suprataxă de aproximativ 10 cenți pe litrul de motorină sau de benzină.

Peter Liese, care a fost negociatorul-șef al Parlamentului European în acest dosar, a declarat pentru Euractiv că este „un pic mai pesimist acum” că limita de 45 de euro ar putea fi păstrată, „pentru că ne confruntăm cu regrese atât în ceea ce privește mobilitatea, cât și în ceea ce privește construcțiile”.

 

BERLIN

Luni, o instanță supremă germană a decis că serviciile de securitate națională pot continua să trateze partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ca pe un partid potențial extremist, ceea ce înseamnă că își păstrează dreptul de a-l supraveghea. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), însărcinat cu protejarea ordinii democratice din Germania împotriva amenințărilor extremiste, a clasificat AfD ca fiind potențial extremist încă din 2021, conform Reuters.

Partidul, care se află în fruntea sondajelor în mai multe state din estul țării unde vor avea loc alegeri la sfârșitul acestui an, s-a confruntat recent cu o examinare mai dură din cauza unor remarci rasiste ale membrilor și a acuzațiilor că adăpostește spioni și agenți pentru Rusia și China.

 

BERNA  

Elveția câștigă concursul Eurovision, pe fondul protestelor din Gaza. Elveția a câștigat sâmbătă concursul Eurovision 2024, desfășurat în orașul suedez Malmö, gazda evenimentului, învingând Croația, care s-a clasat pe locul al doilea, după ce fusese în topul primelor trei candidate la câștigarea competiției, potrivit caselor de pariuri, precizează Euractiv.

 

MADRID

La șase ani după ce au aruncat Spania în cea mai gravă criză politică din ultimele decenii, partidele separatiste din Catalonia riscă să piardă controlul asupra puterii în regiunea de nord-est, după ce Partidul Socialist, pro-unionist, a obținut un rezultat istoric în alegerile de duminică.

Cele patru partide pro-independență, conduse de partidul Împreună al fostului președinte regional Carles Puigdemont, nu ar urma să obțină numărul necesar de locuri pentru a avea o majoritate în Parlament, conform unor numărători oficiale, potrivit The Associated Press.

Separatiștii au condus guvernul regional de la Barcelona din 2012 și au obținut majorități în patru alegeri regionale consecutive. Dar sondajele și alegerile naționale din iulie au arătat că sprijinul pentru secesiune s-a redus de când Puigdemont a condus o tentativă ilegală – și zadarnică – de secesiune în 2017, care a dus la părăsirea regiunii de către sute de întreprinderi și de către principalele bănci din Catalonia.

 

MOSCOVA

Președintele rus Vladimir Putin a numit duminică un economist civil ca nou ministru al Apărării, în încercarea de a pregăti Rusia pentru un război economic, urmărind o mai bună utilizare a bugetului apărării și o mai bună capacitate de inovare pentru a câștiga în Ucraina. După mai bine de doi ani de conflict, care a costat ambele părți pierderi mari de vieți omenești, Putin l-a propus pe Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru în vârstă de 65 de ani, specializat în economie, pentru a-l înlocui pe aliatul său de lungă durată, Serghei Șoigu, în funcția de ministru al Apărării.

Putin dorește ca Șoigu, responsabil de apărare din 2012, să devină secretar al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei, și să aibă, de asemenea, atribuții în ceea ce privește complexul militaro-industrial, a declarat Kremlinul, potrivit Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: