Știri din capitalele Europei, 13 martie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Parlamentarii Uniunii Europene urmează să aprobe miercuri legea privind inteligența artificială, ceea ce înseamnă că normele europene vor intra în vigoare în cursul acestui an. Deputații din Parlamentul European sunt pe cale să voteze în favoarea legii privind inteligența artificială la cinci ani după ce a fost propusă. Se așteaptă ca actul de lege să acționeze ca un indicator global pentru alte guverne care încearcă să reglementeze această tehnologie în plină dezvoltare, scrie The Associated Press.

 

PARIS

Partidul francez de extremă-dreapta Adunarea Națională (RN) a depășit 30% în cele mai recente sondaje pentru alegerile europene, îndepărtându-se și mai mult de principalul său rival – partidul Renașterea, al președintelui Emmanuel Macron. Toate acestea, în contextul în care rivalul de extremă-dreapta, Partidul Reconquête! a scăzut, iar socialiștii au recuperat ceva teren, arată  Euractiv.

 

ROMA

Deținuții din orașul Parma, nordul Italiei, sunt în greva foamei din cauza condițiilor sanitare precare și a supraaglomerării. Este cel mai recent caz dintr-un val de proteste în închisorile din țară, unde cazurile de sinucidere și automutilare au atins un nivel record.

Guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a răspuns amenințând că până și protestele pașnice vor fi considerate infracțiuni penale – o represiune draconică despre care experții spun că nu are corespondent în nicio altă democrație occidentală. Măsura face parte dintr-o serie de inițiative ale lui Meloni în materie de ordine publică, stabilind noi infracțiuni și înăsprirea pedepselor pentru cele existente înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, conform Reuters.

 

VIENA

Mai mult de 40% dintre adulții din Austria prezintă semne inițiale de burnout. În timp ce numărul cazurilor diagnosticate este semnificativ mai mic, Fondul austriac de asigurări de sănătate (ÖGK) a observat o creștere a numărului de persoane care apelează la psihoterapie, informează ORF.

Thom Kinberger, președintele companiei de asigurări de sănătate ÖGK din Salzburg, spune că evită să ofere cifrele exacte ale cazurilor de burnout din Salzburg, dar menționează că societatea de asigurări a extins serviciile de psihoterapie și că este martoră la o creștere notabilă a gradului de interes sau a serviciilor.

Asta nu înseamnă că suferă neapărat de această boală, spune Andreas Kaiser, șeful secției de psihiatrie de la Clinica Christian Doppler din Salzburg: „După cum spune pe bună dreptate Kinberger, în jur de 40% se confruntă cu astfel de simptome. Dar, dacă ne uităm mai atent, doar 8% din cei 40% sunt cu adevărat afectați de burnout, aproximativ 17% aflându-se într-un fel de etapă de tranziție spre burnout. Și 19% se află într-un stadiu care pune probleme, dar care totuși  departe de burnout.”

 

COPENHAGA

Danemarca dorește să crească numărul tinerilor care efectuează serviciul militar prin extinderea recrutării la femei și prin creșterea duratei de la 4 luni la 11 luni pentru ambele sexe, a declarat miercuri premierul danez Mette Frederiksen.

„Nu ne pregătim pentru că ne dorim război. Ne pregătim pentru că vrem să-l evităm”, a declarat Frederiksen într-o conferință de presă. Aceasta a precizat că guvernul dorește „egalitatea deplină între sexe”. În prezent, Danemarca are până la 9.000 de soldați profesioniști, pe lângă cei 4.700 de recruți care urmează o pregătire de bază, potrivit cifrelor oficiale. Guvernul dorește să crească numărul de recruți cu 300 pentru a ajunge la un total de 5.000, potrivit The Associated Press.

 

BRATISLAVA

Mii de oameni au ieșit marți pe străzile din capitala Slovaciei, Bratislava, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și a protesta împotriva guvernului slovac, despre care criticii spun că s-a apropiat prea mult de Rusia, relatează Reuters.

De la preluarea puterii în octombrie anul trecut, guvernul premierului Robert Fico a stârnit îngrijorare în rândul criticilor, deoarece s-a împotrivit ajutorului militar acordat Ucrainei de către Europa și a făcut presiuni pentru reînnoirea legăturilor cu Rusia atât din punct de vedere cultural, cât și politic.

 

BUDAPESTA | WASHINGTON

Ungaria l-a convocat pe ambasadorul SUA din cauza comentariilor președintelui american, Joe Biden, care a spus că premierul Viktor Orbán vrea să instaureze o dictatură. Liderul ungar a călătorit vineri în Florida pentru discuții cu Donald Trump, în cadrul unei vizite în care nu s-a întâlnit însă cu niciun reprezentant al administrației Biden.

 

În timpul unui eveniment de campanie din Philadelphia, Biden s-a referit la întâlnirea rivalului său cu politicianul maghiar: „Știți cu cine se întâlnește astăzi la Mar-a-Lago? Orbán din Ungaria, care a declarat categoric că nu crede că democrația funcționează, el caută o dictatură”, relatează The Guardian.

 

SOFIA

Societatea bulgară este dominată de opinia că regimul de la Kremlin este responsabil pentru moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, a anunțat agenția Alpha Research, care a raportat rezultatele unui sondaj de opinie. Indiferent de încercările de a păstra secretul în legătură cu cauza  morții liderului și de a anula astfel responsabilitatea, 58% dintre bulgari sunt convinși că acțiunile guvernanților din Rusia au dus la eliminarea fizică a lui Navalny.

Un procent de 20% au o opinie opusă, iar alți 22% nu au nicio părere. Agresiunea Rusiei nu este doar un subiect de conversație, ci și un motiv de îngrijorare serioasă pentru majoritatea bulgarilor ( 58%) cu privire la încercările Rusiei de a slăbi UE și NATO. În acest context, Vladimir Putin continuă să fie privit în mod negativ, potrivit Sofia Globe.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: