Știri din capitalele Europei, 13 martie

BRUXELLES | PARLAMENTUL EUROPEAN

Poliția federală belgiană a efectuat percheziții în primele ore ale zilei de joi, în cadrul unei anchete privind corupția care afectează Parlamentul European.

„Putem confirma că avem o anchetă în curs privind acuzații preliminare de corupție activă, falsificare de documente, spălare de bani la Parlamentul European”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului procurorului belgian.

Publicația de știri de investigație Follow the Money și publicațiile belgiene Le Soir și Knack au raportat pentru prima dată știrea, scriind că procurorii investighează infracțiuni legate de gigantul tehnologic chinez Huawei. Potrivit acestor publicații, anchetatorii au „în vizor” aproximativ 15 foști și actuali deputați europeni, potrivit POLITICO.

 

MADRID

Oamenii de știință din Spania au descoperit oase faciale fosilizate care ar putea proveni de la o specie necunoscută a familiei umane. Oasele au o vechime de aproximativ 1,1 milioane până la 1,4 milioane de ani, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Descoperirea face ca adultul – poreclit „Pink” – să fie cea mai veche figură din Europa de Vest, au declarat arheologii, conform Deutsche Welle.

 

DUBLIN

Donald Trump a acuzat Irlanda că a „acaparat” industria farmaceutică americană și veniturile fiscale care ar fi trebuit să ajungă la trezoreria SUA, în cadrul vizitei efectuate de premierul Micheál Martin, cu ocazia Zilei Sfântului Patrick.

Acesta s-a referit în mod repetat la politicile istorice de impozitare redusă ale Irlandei, care au contribuit la atragerea multinaționalelor americane, printre care Pfizer, Boston Scientific și Eli Lilly. Marile companii farmaceutice reprezintă în prezent principalul motor al exporturilor anuale ale Irlandei către SUA, în valoare de 72 de miliarde de euro, cu taxe plătite în Irlanda pentru medicamentele consumate în SUA, scrie The Guardian.

 

VARȘOVIA

Polonia a lansat un nou program care va ajuta tinerii membri ai diasporei poloneze sau alte persoanele interesate să efectueze stagii plătite în țară. Programul, denumit „Polonia. Business Adventure„ și gestionat de Ministerul Afacerilor Externe și de Agenția Poloneză pentru Investiții și Comerț (PAIH), se va adresa „persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care sunt de origine poloneză sau își doresc să vină aici”, precizează ministerul.

Diaspora poloneză este una dintre cele mai mari din lume, fiind estimată la 20 de milioane de persoane. În ultimii ani, Polonia a depus eforturi pentru a-i încuraja pe polonezi să revină, invocând economia în plină expansiune a țării, nivelul scăzut al șomajului, dar și o criză demografică care a dus la o scădere a populației, scrie Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: