Știri din capitalele Europei, 13 noiembrie

PARIS

În ultimele săptămțni, Marine Le Pen și-a concentrat toată atenția asupra a ceea ce consideră a fi acuzații nedrepte referitoare la deturnarea de fonduri ale Parlamentului European de către partidul său, Adunarea Națională (RN). Principala figură de extremă-dreapta a Franței se confruntă acum cu un moment crucial într-un proces de profil înalt în care este în joc eligibilitatea sa de a candida la președinție în 2027.

Le Pen anticipează un verdict de vinovăție, în timp ce procurorii finalizează miercuri procesul și își prezintă sentința propusă. Judecata este programată să se încheie la 27 noiembrie, cu un verdict la o dată ulterioară. Le Pen se numără printre cei 25 de oficiali ai RN acuzați că au folosit bani destinați asistenților parlamentari ai Uniunii Europene pentru a plăti în schimb personalul care a lucrat pentru partid între 2004 și 2016, scrie The Associated Press.

 

BERLIN

Conform ultimelor sondaje, conservatorii germani din uniunea creștin-democrată CDU/CSU, conduși de Friedrich Merz, sunt așteptați să câștige alegerile anticipate din 23 februarie, dar rămân în dezacord în ceea ce privește politica energetică și climatică cu cel mai probabil partener de coaliție al său: social-democrații (SPD) lui Olaf Scholz, conform Euractiv.

Uniunea lui Merz conduce în prezent cu un sprijin de 32%. În timp ce al doilea cel mai popular partid, AfD, de extremă-dreapta (17%), este considerat nesatisfăcător de către celelalte partide, Partidul Liber-Democrat (FDP), liberal din punct de vedere economic, este proiectat să obțină un scor prea mic pentru a ajuta uniunea CDU/CSU să obțină o majoritate. Verzii par un partener puțin probabil, având în vedere acuzația Uniunii că promovează o „ideologie” verde nerealistă.

 

AMSTERDAM

Marți, o curte de apel olandeză a anulat o hotărâre istorică care impunea companiei energetice Shell să își reducă emisiile nete de carbon cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2019, afirmând totodată că „protecția împotriva schimbărilor climatice periculoase este un drept al omului”. Decizia a reprezentat o înfrângere pentru filiala olandeză a Friends of the Earth și pentru alte grupuri de mediu, care au salutat hotărârea inițială din 2021 ca fiind o victorie pentru climă. Hotărârea civilă de marți poate fi atacată la Curtea Supremă olandeză.

Într-un rezumat scris al hotărârii de marți, instanța a declarat că Shell are obligația de a-și limita emisiile, dar a anulat decizia instanței inferioare deoarece „nu a putut stabili că standardul de responsabilitate socială implică o obligație pentru Shell de a-și reduce emisiile de CO2 cu 45% sau cu un alt procent,” conform NPR.

 

MADRID

Guvernul spaniol va propune Comisiei Europene să modifice planul de reconstrucție post-COVID pentru a redirecționa fondurile UE neutilizate către ‘reconstrucția și revitalizarea’ zonelor cele mai afectate de ploile torențiale și inundațiile recente. Între timp, surse din Parlamentul European au declarat marți că intenționează să dezbată în sesiunea plenară de miercuri „inundațiile devastatoare” din Spania și necesitatea de a sprijini victimele, de a îmbunătăți pregătirea pentru dezastre și de a combate criza climatică, potrivit Euractiv.

 

BRATISLAVA | BUDAPESTA

Un proiect de lege slovac care ar reduce utilizarea limbilor minoritare în public a stârnit îngrijorări cu privire la drepturile populației maghiare a țării. Potrivit presei locale, amendamentul propus la actuala lege slovacă a limbilor prevede că textul slovac trebuie să apară primul pe panourile și reclamele publice și că limbile minorităților ar fi interzise în transportul public și în locuri precum oficiile poștale. Persoanele care încalcă legislația ar putea primi amenzi de până la 15.000 de euro, scrie Euronews.

În 2009, Slovacia a adoptat un amendament similar prin care slovaca devenea limba obligatorie pentru funcționarii publici, ceea ce a dus la o dispută diplomatică cu Ungaria.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: