Știri din capitalele Europei, 13 septembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Europa se confruntă cu o criză în domeniul asistenței medicale, deficitul cronic de personal, salariile mici și orele suplimentare determinând greve în Germania, Slovenia și Suedia.

În Suedia, lucrătorii din domeniul sănătății au intrat în grevă pentru prima dată în ultimii 16 ani pentru a protesta împotriva programului de lucru și a salariilor mici pe parcursul a 78 de zile consecutive în 2024. Grevele sunt mai puțin frecvente în țările nordice decât în alte părți ale Europei, însă, după patru luni de negocieri colective, Asociația suedeză a cadrelor medicale a fost forțată și a intrat în grevă în perioada 11 aprilie – 28 iunie.

Realitatea este însă că problema este similară în întreaga UE. Spitalele publice din statele membre se confruntă cu provocări similare, inclusiv o populație în curs de îmbătrânire care va avea nevoie de mai multă asistență medicală și dificultăți în înlocuirea lucrătorilor din domeniul sănătății care se pensioneaz, scrie Euronews.

 

PARIS

Opt clopote au fost returnate la Notre Dame și binecuvântate de rectorul său, în timp ce catedrala se pregătește pentru redeschidere la începutul lunii decembrie, la mai mult de cinci ani după ce a supraviețuit unui incendiu devastator. Catedrala gotică din secolul al XII-lea era în curs de renovare când, în aprilie 2019, incendiul a distrus căpriorii de lemn și acoperișul de plumb, dărâmându-i turla și determinând o acțiune disperată pentru a salva una dintre cele mai mari comori arhitecturale ale lumii, potrivit The Guardian.

 

ATENA

Grecia a prezentat joi măsuri de stimulare a natalității, de la vouchere și ajutoare pentru îngrijirea copiilor până la scutiri fiscale pentru noii părinți, deși experții au pus la îndoială eficacitatea planului, conform Reuters.

Grecia are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate din Europa, o situație demografică dezastruoasă determinată de o criză economică care durează de un deceniu, de emigrație și de schimbarea atitudinilor în rândul tinerilor. Prim-ministrul a calificat această situație drept o amenințare națională și o „bombă cu ceas” pentru sistemul de pensii.

 

SOFIA | BEIJING

Președintele Rumen Radev a pledat joi pentru înființarea unui zbor direct între Sofia și Beijing și pentru deschiderea unei sucursale a unei bănci chineze pentru a stimula relațiile de afaceri dintre cele două țări. Radev a vorbit la Reuniunea de afaceri bulgaro-chineză de la Sofia, care a inclus o expoziție de produse și servicii chineze de top. Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, conform Euractiv.

Cu toate acestea, cuvintele lui Radev vin într-un moment în care UE și China sunt în pragul unui război comercial, fiecare acuzându-se reciproc de acordarea de subvenții care subminează concurența.

 

ANKARA

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan urmează să se întâlnească luna aceasta la New York cu liderii de top ai mediului de afaceri american pentru a pune capăt conflictului cu organismele financiare internaționale și a atrage investitorii înapoi pe piețele țării. Apropierea Turciei de corporațiile americane are loc la 15 luni după o revizuire economică radicală menită să pună capăt crizei îndelungate a inflației din țară. Ankara încearcă, de asemenea, să atragă înapoi investitorii străini care au fugit după ce politicile anterioare ale lui Erdoğan au destabilizat economia turcă de 1 miliard de dolari și au amenințat să declanșeze o criză la nivelul balanței de plăți în primăvara anului trecut, conform Financial Times.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: