Știri din capitalele Europei, 14 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Negociatorii UE și statele membre au ajuns la un acord privind o mai bună protecție a copiilor împotriva substanțelor chimice periculoase și a jucăriilor periculoase vândute online.

Deși majoritatea substanțelor periculoase sunt deja interzise, blocul comunitar consideră că este încă nevoie de acțiune în ceea ce privește anumite substanțe chimice care perturbă hormonii și afectează sistemul nervos, respirator sau imunitar.

Noile norme introduc o interdicție privind PFAS – un grup de substanțe chimice sintetice cunoscute pentru durabilitatea și riscurile lor pentru sănătate, cu excepția componentelor electronice din jucării care nu sunt la îndemâna copiilor. Expunerea repetată la PFAS a fost asociată cu afecțiuni hepatice, niveluri ridicate de colesterol, răspuns imunitar redus, greutate mică la naștere și diverse tipuri de cancer, potrivit Deutsche Welle.

 

ROMA 

Italia intenționează să vândă active evaluate la aproape 1% din PIB până în 2027 pentru a menține sub control finanțele fragile ale statului, a declarat Trezoreria în cadrul său bugetar multianual.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că guvernul italian va continua planul anunțat anterior de a vinde active de stat în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, deși a adăugat că actualele turbulențe de pe piață cauzate de politica tarifară a SUA fac necesară o acțiune prudentă, scrie Reuters.

Decizia guvernului de a-și reduce estimările privind creșterea economică este în concordanță cu alte previziuni interne. Atât Banca Italiei, cât și lobby-ul angajatorilor Confindustria au preconizat săptămâna trecută o încetinire accentuată a economiei la 0,6% în acest an.

 

BERLIN

Angajamentul noului guvern german reprezintă o revizuire radicală și istorică a abordării Germaniei în materie de apărare. Acesta cuprinde crearea unui fond extrabugetar permanent și a unui nou Consiliu național de securitate. De asemenea, aceasta include un angajament ferm față de obligațiile sale NATO, o modernizare majoră a capacităților cibernetice și de informații ale Germaniei și introducerea unor măsuri de eficientizare a achizițiilor publice și a eforturilor de integrare cu UE. Țara s-a angajat, pentru prima dată din 1945, să construiască o armată capabilă să apere atât teritoriile naționale, cât și pe cele aliate.

Cu toate acestea, domeniul de apărare și securitate națională al Germaniei este fragmentat și îngreunat de birocrație. Proiectele-cheie de modernizare s-au confruntat cu întârzieri repetate, iar derapajele strategice majore – inclusiv aprobarea de către guvern a vânzării unei participații la un terminal portuar din Hamburg către investitori chinezi – au generat îngrijorări cu privire la capacitatea țării de a contracara adversarii geopolitici sofisticați. Scepticismul cu privire la reînarmare este, de asemenea, profund, în special în rândul tinerelor generații, care au puține legături cu serviciul militar, potrivit Bloomberg.

 

DUBLIN

Comisia irlandeză pentru protecția datelor (DPC) a deschis o investigație privind modelele de inteligență artificială (IA) xAI, cunoscute mai ales sub numele de Grok, care sunt deținute de plutocratul american Elon Musk.

Ancheta intră sub incidența legislației UE privind confidențialitatea, Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Din decembrie 2024, Grok a fost disponibil pentru toți utilizatorii X și a fost capabil să producă biografii ale persoanelor care au un cont pe platforma de social media X, deținută, de asemenea, de xAI a lui Musk.

Deocamdată nu este clar dacă datele personale ale utilizatorilor X din UE au fost prelucrate în mod legal și dacă societatea a respectat cerințele obligatorii de transparență prevăzute în GDPR, conform Euractiv.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: