Știri din capitalele Europei, 14 august

EUROPA

Temperaturile ridicate au contribuit la peste 47.000 de decese în Europa în 2023, potrivit unui nou studiu care sugerează că numărul deceselor ar fi fost chiar mai mare fără măsurile de atenuare puse în aplicare de la începutul secolului. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat la nivel global și unul dintre cei mai calzi ani în Europa, ceea ce înseamnă că milioane de oameni au fost afectați de valuri de căldură extreme, inundații și temperaturi ridicate, potrivit Euronews.

Vremea periculos de caldă poate provoca situații de urgență medicală precum insolația, crește riscul de răspândire a unor boli infecțioase și agravează afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabetul și astmul.

 

BERLIN

La aproape doi ani de la atacurile comise asupra conductelor Nord Stream din Marea Baltică, procurorul general federal al Germaniei, Jens Rommel, a obținut un prim mandat de arestare pentru un suspect. Potrivit informațiilor furnizate de ARD, Süddeutsche Zeitung (SZ) și Die Zeit, este vorba despre ucraineanul Volodymyr Z., care s-ar fi aflat cel mai recent în Polonia. Alți doi cetățeni ucraineni, inclusiv o femeie, sunt considerați suspecți de către anchetatori. Aceștia ar fi fost, de asemenea, implicați în atacuri, posibil în calitate de scafandri care au atașat încărcăturile explozive la conducte, precizează publicația germane Tagesschau.

 

LONDRA

Autoritățile britanice au arestat până în prezent peste 1.000 de persoane în urma zilelor de revolte care au implicat violențe, incendieri și jafuri, precum și atacuri rasiste împotriva musulmanilor și migranților, a declarat marți un organism național de poliție, scrie Reuters.

Revoltele, care au urmat după uciderea a trei fete în orașul Southport din nordul Angliei, au izbucnit după ce atacul din 29 iulie a fost atribuit în mod eronat unui imigrant islamist, pe baza unor dezinformări online.

 

ATENA

Autoritățile elene continuă să se lupte cu incendiile răspândite la periferia Atenei, în timp ce oficialii fac un bilanț al pagubelor provocate de un dezastru care a forțat evacuări în masă și a ucis cel puțin o persoană, precizează The Guardian.

Marți, în cea de-a treia zi a unuia dintre cele mai grave incendii de vegetație, pompierii au fost ajutați de o scădere a vântului în încercarea lor de a stăpâni focul care a ajuns în suburbiile de nord ale capitalei și a decimat case și întreprinderi. Peste 700 de pompieri, sprijiniți de avioane cu apă, unități de comando forestier, poliție, armată, angajați ai serviciilor forestiere și voluntari, au contribuit la stingerea flăcărilor.

 

LJUBLAJANA

Locuințele inaccesibile și formele nesigure de angajare sunt două dintre principalele probleme cu care se confruntă tinerii din Slovenia. Reprezentanții acestora spun că guvernul nu îi ascultă și nu ia măsuri pentru a îmbunătăți situația, iar tinerii nu prea au putere de decizie, conform The Slovenia Times.

Cu ocazia Zilei internaționale a tineretului, la 12 august, Consiliul tineretului din Slovenia (MSS), o asociație care reunește organizațiile de tineret, a declarat că guvernul nu își respectă angajamentele în ceea ce privește tineretul. Participarea tinerilor este piatra de temelie a oricărei societăți moderne și incluzive, însă, în ciuda eforturilor depuse de consiliu, Slovenia este încă mult în urma standardelor internaționale și a abordărilor moderne în acest domeniu, a declarat presei președintele MSS, Eva Kotnik.

 

VARȘOVIA

Polonia a semnat un contract în valoare de 10 miliarde de dolari cu SUA pentru 96 de elicoptere de atac Apache, împreună cu un pachet de logistică și instruire și un stoc de muniție și piese de schimb. Contractul va face din Polonia al doilea mare utilizator al acestor elicoptere din lume, după SUA. Polonia va cheltui 4,12% din PIB pentru apărare în acest an, cea mai mare cifră din NATO, precizează Notes from Poland.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: