Știri din capitalele Europei, 14 august

 

BERLIN

Două sindicate germane au atras atenția duminică asupra lipsei iminente de personal în sectorul public, lucru care  că ar putea duce la proasta funcționare a țării. Cotidianul Bild am Sonntag a relatat că în prezent în Germania există aproximativ 360.000 de posturi vacante în sectorul public. Acesta a citat date ale firmei de consultanță McKinsey potrivit cărora statul se confruntă în prezent cu un deficit de aproximativ 840.000 de angajați cu normă întreagă. Aproximativ 1,3 milioane de angajați din sectorul public urmează să se pensioneze în următorii șapte ani, potrivit Asociației funcționarilor publici dbb, precizează DW.

 

VIENA

Partidul Popular Austriac (ÖVP) a împărtășit luni, 14 august, o versiune preliminară a anticipatului său Plan de viitor 2030, care include un capitol privind beneficiile sociale pentru imigranți. Documentul afirmă că Austria ar trebui „să fie în continuare capabilă să ofere tuturor locuitorilor țării sprijinul de care au nevoie”, precizând totodată că străinii ar trebui să locuiască în Austria timp de cinci ani înainte de a fi eligibili pentru a solicita beneficii, potrivit Der Standard. În viitor, ar trebui să se aplice principiul „ca doar cei care au contribuit anterior la sistemul austriac de securitate socială să aibă dreptul deplin la beneficii sociale”. ÖVP dorește, de asemenea, să reformeze sistemul de prestații sociale astfel încât doar cei „care au cu adevărat nevoie” să poată avea acces la sprijinul statului.

 

ATENA

Autoritățile grecești au declarat duminică că au salvat în siguranță 48 de migranți dintr-o barcă gonflabilă fără cârmă în largul insulei Lesbos, în apropiere de coasta turcă. O navă a pazei de coastă care patrula în largul insulei a observat ambarcațiunea duminică dimineața, a precizat paza de coastă greacă într-un comunicat. Ambarcațiunea gonflabilă ambalată s-a scufundat.  Grecia a înregistrat în ultimele săptămâni o creștere a sosirilor de migranți dinspre Turcia, în principal pe mare, pe fondul unor condiții de navigație mai blânde în timpul verii, potrivit AP.

 

LONDRA | STOCKHOLM

Marea Britanie a avertizat duminică cetățenii care merg în Suedia de posibile atacuri teroriste, în urma arderii Coranului de către activiștii anti-islam, acțiune care i-a indignat pe musulmani. În recomandările de călătorie actualizate, ministerul britanic de Externe a declarat că autoritățile suedeze au reușit să întrerupă unele atacuri planificate și au efectuat arestări. „Ar trebui să fiți vigilenți în această perioadă”, a spus acesta, adăugând că „este foarte probabil ca teroriștii să încerce să comită atacuri în Suedia”, locurile vizitate de străini fiind potențiale ținte, raportează Reuters.

 

HELSINKI

Mulți angajați din Finlanda se conectează de acasă la începutul săptămânii de lucru. În ceea ce privește munca de la distanță, Finlanda este una dintre țările de top din Europa, potrivit datelor oficiale, ceea ce sugerează că beneficiile muncii de acasă – flexibilitatea și autonomia – îi împiedică pe oameni să se întoarcă la birou. Înainte ca pandemia să declanșeze o explozie a muncii de acasă, modelele de lucru hibride se înrădăcinau deja în Finlanda, în special în rândul celor care ocupă funcții de specialiști cu gulere albe, relatează Yle.

 

LJUBLJANA

Guvernul sloven a adoptat un proiect de buget suplimentar pentru acest an prin care se alocă 520 de milioane de euro pentru măsuri de asistență în caz de inundații, ministrul de Finanțe, Klemen Boštjančič, afirmând că nu va fi nevoie de împrumuturi suplimentare. Aceasta este a doua oară când guvernul a ajustat bugetul din acest an, prima dată fiind în primăvară pentru a se adapta restructurării guvernului cu noi departamente la începutul anului, potrivit Slovenia Times.

 

VARȘOVIA

Partidul de guvernământ din Polonia vrea să întrebe alegătorii, în cadrul unui referendum, dacă sunt de acord să accepte „mii de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa” ca parte a unui plan de relocare din Uniunea Europeană, a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki, în timp ce partidul său conservator încearcă să se mențină la putere în alegerile parlamentare din octombrie. În prezent, Polonia găzduiește peste un milion de refugiați ucraineni, care sunt în principal albi și creștini, dar oficialii au precizat de mult timp că îi consideră pe musulmani și alte persoane de culturi diferite ca fiind o amenințare la adresa identității culturale și a securității națiunii, relatează AP.

CITEȘTE ȘI Referendum în Polonia privind soarta imigranților ilegali

 

SOFIA

Ministerul bulgar al Apărării a semnat un contract în valoare de peste 9,55 milioane de euro cu compania poloneză de stat Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A pentru revizia a șase avioane de luptă MiG-29 ale Forțelor Aeriene bulgare la uzina companiei din Polonia, a anunțat Ministerul Apărării pe 11 august, potrivit Sofia Globe.

 

CHIȘINĂU | MOSCOVA

Zeci de diplomați și angajați tehnico-administrativi ai Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău au părăsit astăzi R. Moldova, ca urmare a deciziei autorităților de la sfârșitul lunii trecute. La sfârșitul lunii iulie, Guvernul R. Moldova a anunțat că numărul diplomaților acreditați și angajaților „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi redus de la peste 80 de persoane la 25.

 

CITEȘTE ȘI Diplomații ruși au părăsit teritoriul R. Moldova

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: