Știri din capitalele Europei, 14 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Instanța supremă a Uniunii Europene a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate între președinta Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, constatând că executivul nu a explicat în mod plauzibil de ce nu deține textele, potrivit Euronews.

După o lungă luptă între Comisia Europeană și The New York Times cu privire la transparența contractelor privind vaccinul Pfizer COVID-19, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis astăzi că executivul european „nu a oferit o explicație plauzibilă care să justifice lipsa de acces la documentele solicitate”.

Potrivit Curții, Comisia nu poate pretinde pur și simplu că nu deține documentele solicitate; aceasta trebuie să ofere explicații credibile care să permită atât publicului, cât și Curții să înțeleagă de ce documentele respective nu pot fi găsite.

CEJ a constatat că The New York Times a prezentat dovezi relevante și coerente care indică existența unor mesaje text între președintele Comisiei și directorul general al Pfizer cu privire la achiziționarea vaccinurilor COVID-19.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că este deschis să discute despre posibila desfășurare de arme nucleare ale țării sale în altă parte în Europa, precizează Deutsche Welle.

Comentariile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat marți seara postului francez de televiziune TF1. Macron a menționat că în Statele Unite staționează deja avioane cu arme nucleare în Europa.

Franța, singura putere nucleară a Uniunii Europene, nu va plăti pentru securitatea altora, iar propriile sale capacități de apărare trebuie să rămână pe deplin intacte, a subliniat acesta. Controlul final asupra utilizării armelor va rămâne, de asemenea, exclusiv al președintelui francez, a spus Macron.

Franța deținea aproximativ 280 de focoase nucleare în 2024, potrivit cifrelor Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

CITEȘTE ȘI Cele trei condiții ale lui Emmanuel Macron pentru ca Franța să-și extindă umbrela nucleară

 

ROMA

În nordul Italiei au mai rămas doar doi producători în districtul industrial, cândva prosper, pentru produse destinate bebelușilor și copiilor, după ce anii de scădere a numărului de nașteri și concurența din străinătate au forțat închiderea multor întreprinderi familiale mici, potrivit Reuters.

În anii 1970 și 1980, în provincia Bergamo existau aproximativ o duzină de fabrici care produceau scaune înalte, pătuțuri, jucării și cărucioare, însă piața s-a prăbușit pe măsură ce numărul nașterilor din Italia a scăzut cu mai mult de o treime în ultimii 20 de ani.

Unul dintre cei care au rămas, producătorul Foppapedretti, a reușit să contracareze tendința industriei datorită diversificării timpurii, dar trebuie să continue să inoveze și ia în considerare extinderea către produse pentru numeroasele persoane în vârstă din Italia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: