Știri din capitalele Europei, 14 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Auditul anual cuprinzător al Comisiei Europene privind standardele democratice în cadrul blocului comunitar este prea pozitiv și, în cele din urmă, ineficient, deoarece nu este legat de niciun fel de mecanism de punere în aplicare, a declarat o rețea europeană de libertăți civile. Rapoartele anuale privind statul de drept au fost lansate în urmă cu cinci ani și sunt prezentate de Comisie drept o armă-cheie în arsenalul său împotriva regreselor democratice, inclusiv corupția și atacurile asupra mass-mediei independente și a sistemului judiciar, în întreaga Uniune.

Însă Liberties, o rețea europeană a organizațiilor pentru libertăți civile, a semnalat luni mai multe „deficiențe semnificative” și a afirmat că este esențial să se ia „măsuri rapide și decisive” pentru ca Comisia să poată susține statul de drept în blocul comunitar, scrie The Guardian.

 

OSLO

Norvegia introduce controale temporare la frontierele sale cu alte națiuni vest-europene după ce agenția de securitate internă a ridicat nivelul de amenințare teroristă, au declarat sâmbătă autoritățile. Controalele se vor aplica până la 22 octombrie, conform unei declarații a poliției. Aceștia au subliniat o amenințare sporită la adresa țintelor evreiești și israeliene în special, potrivit The Associated Press.

 

ATENA

Din ce în ce mai multe gospodării din Grecia apelează la serviciile de livrare la domiciliu, de până la trei ori pe săptămână. Creșterea cererii a dus, de asemenea, la o creștere în ultimii ani a numărului de întreprinderi de servicii alimentare înființate cu scopul exclusiv de a distribui mâncăruri gata preparate, fără a avea o sală de mese. Există mai multe motive pentru această evoluție: creșterea prețurilor la serviciile de alimentație publică și la mesele servite, mai puțin timp liber pentru gătit și penetrarea masivă a platformelor online pentru livrarea de mâncăruri gata preparate par să fie factorii-cheie care determină creșterea vertiginoasă a livrărilor.

Conform unui studiu recent realizat de Institutul de Cercetare pentru Bunurile de Consum cu amănuntul (IELKA), cheltuielile medii anuale pe cap de locuitor pentru mâncarea de tip fast-food sau mâncare la pachet au ajuns la 151,90 euro în 2023, față de 108,89 euro în 2022, înregistrând o creștere de 39%, precizează Kathimerini.

 

VILNIUS

Opoziția de centru-stânga din Lituania, Social Democrații (SD), va încerca să formeze un guvern majoritar de coaliție împreună cu alte două partide în urma alegerilor parlamentare din țară, a declarat duminică liderul acestora.

Primele rezultate au arătat că SD a câștigat scrutinul, care a fost marcat de preocupările legate de costul vieții și de potențialele amenințări din partea Rusiei vecine, potrivit Reuters. Cu 91% din voturi numărate, SD a obținut 20% din votul popular, devenind astfel cel mai mare partid, în fața Uniunii Patriei a prim-ministrului Ingrida Simonyte, aflată la putere, cu 17%, și a partidului anti-sistem Nemunas Dawn, cu 15%.

 

VARȘOVIA

Polonia va „suspenda temporar dreptul la azil” și va „cere UE să recunoască” această decizie, a anunțat prim-ministrul Donald Tusk într-un discurs în care a prezentat o nouă strategie mai dură privind migrația. Acesta a declarat că o nouă politică în materie de imigrație menită să „recâștige controlul și să asigure securitatea” va fi prezentată cabinetului său marți, potrivit Notes from Poland.

Planul urmărește în special să abordeze criza de la granița cu Belarus – pe unde au încercat să treacă zeci de mii de migranți din Asia, Africa și Orientul Mijlociu – precum și deficiențele și corupția din sistemul de vize al Poloniei sub fostul guvern Lege și Justiție (PiS).

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: