Știri din capitalele Europei, 15 mai

UNIUNEA EUROPEANĂ

Unu din opt europeni locuiește într-o zonă expusă riscului de inundații, iar infrastructura critică se află, de asemenea, în zone de risc. Noile constatări provin dintr-un raport al Agenției Europene de Mediu privind impactul schimbărilor climatice asupra întregului ciclu al apei, care include, de asemenea, seceta și incendiile de pădure. În ultimii 40 de ani, furtunile violente au provocat peste 5.582 de victime, iar pericolul rămâne ridicat, potrivit Euronews.

Seceta și valurile de căldură amenință, de asemenea, calitatea apei prin creșterea concentrației de poluanți. Aceste evenimente cumulative pun o problemă de acces la apă pentru populație și afectează sistemele de răcire ale centralelor nucleare și ale agriculturii.

 

HAGA

După aproape șase luni de la o victorie electorală importantă, naționalistul olandez Geert Wilders este pe punctul de a încheia un acord – posibil chiar miercuri – pentru a forma cel mai de dreapta guvern din Olanda din ultimele decenii, conform Reuters.

Wilders, care a influențat politica olandeză în materie de imigrație din băncile opoziției începând din 2006 și este cunoscut pentru opiniile sale tranșante cu privire la religia islamică, ar urma să anunțe o coaliție de patru partide în cursul acestei zile. Discuțiile au durat luni de zile de la victoria surprinzătoare a lui Wilders în alegerile din 22 noiembrie, imigrația, finanțele și climatul fiind printre punctele cheie de conflict.

 

ROMA

În raportul său anual de miercuri, agenția de statistică Istat a declarat că în ultimul deceniu a crescut brusc numărul persoanelor aflate în sărăcie care muncesc în Italia. Agenția a precizat că incidența persoanelor angajate care se află în sărăcie absolută a crescut de la 4,9% în 2014 la 7,6% în 2023. Potrivit acesteia, creșterea a fost și mai accentuată în cazul muncitorilor cu guler albastru, de la puțin sub 9% în 2014 la 14,6% în 2023, conform ANSA.

 

VARȘOVIA

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat că o sumă suplimentară de 100 de milioane de zloți (23,4 milioane de euro) va fi alocată agențiilor de securitate poloneze ca răspuns la amenințarea tot mai mare a acțiunilor mascate ale Rusiei și Belarusului, scrie Notes from Poland.

În ultimele zile, Polonia a fost lovită de o serie de incendii inexplicabile, deși Tusk s-a alăturat astăzi altor reprezentanți guvernamentali declarând că până în prezent nu există niciun indiciu că în spatele incidentelor s-ar afla o țară străină. Cu toate acestea, există „o amenințare din ce în ce mai mare în Europa și în Polonia în ceea ce privește acțiunile agresive ale serviciilor de securitate rusești și belaruse”, a declarat astăzi Tusk în urma unei reuniuni a cabinetului său axată pe probleme de securitate.

 

ANKARA

Ministrul turc de Finanțe, Mehmet Șimșek, a cerut marți ca țara sa să fie „reancorată” în Uniunea Europeană, adăugând că Ankara și Bruxelles-ul poartă „aceeași vină” pentru deteriorarea relațiilor din ultimii ani, potrivit Euractiv.

Luând cuvântul la un eveniment organizat la Bruxelles de Bruegel, un think-tank pentru politici europene, Șimșek a susținut că aderarea Turciei la UE, îndelung întârziată, ar crește ponderea blocului în PIB-ul global și ar ajuta la rezolvarea problemei îmbătrânirii forței de muncă din Europa. Cu toate acestea, acesta a respins criticile potrivit cărora înrăutățirea situației drepturilor omului și regresul democratic al Ankarei sunt principalele cauze ale regresului în relațiile UE-Turcia, susținând că lipsa de „leadership” a Europei este un factor cheie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: