UNIUNEA EUROPEANĂ
Investigația antisubvenție a UE privind industria automobilelor electrice din China ar putea provoca măsuri coercitive din partea Beijingului, au avertizat înalți oficiali europeni, chiar dacă miniștrii blocului comunitar au declarat că ancheta este crucială pentru protejarea normelor comerciale.
„Trebuie să abordăm această problemă cu seriozitate”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, în cadrul unei reuniuni de două zile a miniștrilor de Finanțe din UE, care a avut loc la Santiago de Compostela, în Spania. „Cred că nu există niciun motiv specific pentru represalii [din partea Beijingului], dar represaliile sunt întotdeauna posibile.”
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că Bruxelles-ul va investiga vehiculele electrice chinezești, în urma îngrijorărilor că acestea „distorsionează” piața UE, o anchetă care ar putea constitui unul dintre cele mai mari dosare comerciale, având în vedere amploarea pieței, potrivit Financial Times.
PARIS
Guvernul francez își propune să obțină economii de 16 miliarde de euro din bugetul pe 2024, a declarat joi ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, care a redus perspectivele de creștere economică ale Franței. Le Maire a spus că 10 miliarde de euro în economii ar proveni din eliminarea plafoanelor la prețurile la energie și gaze, instituite pentru a atenua presiunea asupra gospodăriilor din cauza crizei prețurilor la energie din Europa. Restul ar urma să provină dintr-o reducere de 4,5 miliarde de euro a ajutorului de stat acordat companiilor, precum și din scăderea cheltuielilor pentru măsurile de sprijinire a pieței muncii și a indemnizațiilor de șomaj, potrivit Reuters.
Dincolo de acestea, distribuitorul francez, Carrefour, a afișat săptămâna aceasta pe rafturi etichete care îi avertizează pe cumpărători cu privire la fenomenul de „shrinkflation” – în cazul în care conținutul produselor se micșorează, în timp ce prețurile se mențin. Carrefour a declarat că dorește să pună presiune asupra firmelor producătoare pentru a menține prețurile scăzute. „Evident, scopul stigmatizării acestor produse este de a le spune producătorilor să-și regândească politica de prețuri”, a declarat Stefen Bompais, director de comunicare cu clienții la Carrefour, conform BBC.
ROMA
Italia își va îndrepta privirea spre Ungaria – un „exemplu perfect” de utilizare a investițiilor pentru a rezolva problema natalității – pentru a crește rata scăzută a natalității din prezent, a declarat joi premierul italian Giorgia Meloni la Summitul Democrat de la Budapesta, unde s-a întâlnit cu aliatul său politic și omologul ungar Viktor Orban, conform Euractiv.
CITEȘTE ȘI POLITICO – Dreapta populistă vrea să faceți mai mulți copii
MADRID
Statele membre ale Uniunii Europene încearcă să studieze consecințele financiare și juridice ale oficializării limbilor catalană, bască și galiciană ca limbi oficiale ale UE, ceea ce face puțin probabil ca blocul comunitar să ajungă rapid la o decizie, așa cum spera inițial Spania.
Ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a solicitat oficial Consiliului UE să înceapă procesul de adăugare a catalanei, bascei și galicienei ca limbi oficiale ale UE în luna august, pentru a obține suficient sprijin – în special din partea partidelor pro independență catalane – pentru a o învesti pe Francina Armengol în funcția de șef al Parlamentului spaniol, totul în contextul negocierilor pentru formarea unui guvern, relatează Euractiv.
NICOSIA | PARIS | ROMA | ATENA
Președintele cipriot a declarat joi că manevrele militare comune cu alte trei state membre ale Uniunii Europene în curs de desfășurare în estul Mediteranei subliniază disponibilitatea blocului de a asigura securitatea și stabilitatea în regiune. Președintele Nikos Christodoulides a declarat că exercițiul cu Franța, Italia și Grecia are o „semnificație geostrategică deosebită” pentru blocul de 27 de membri și pentru alții, inclusiv pentru Statele Unite. Christodoulides a declarat că guvernul său pune un „accent deosebit” pe modernizarea instalațiilor militare ale insulei, pentru a profita pe deplin de poziția sa geografică în cel mai sud-estic colț al Europei, aproape de Orientul Mijlociu și Africa, conform AP.
ZAGREB
Croația este pe cale să introducă măsuri mai stricte de combatere a violenței împotriva femeilor, inclusiv recunoașterea infracțiunii de femicid în codul său penal – o măsură care este încă rară în Europa. Croația a anunțat săptămâna aceasta un nou proiect de lege care va introduce femicidul în codul penal al țării și va impune pedepse mai mari în cazul violului.
Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a catalogat-o drept „cea mai amplă și poate cea mai semnificativă modificare de până acum”, menită să abordeze violența împotriva femeilor și copiilor din țară, potrivit Euronews.
VARȘOVIA
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi că așteaptă rezultatele unei anchete privind acuzațiile potrivit cărora consulatele poloneze au vândut vize temporare de muncă migranților pentru mii de dolari, cu doar câteva săptămâni înainte ca partidul de guvernământ, care se opune ferm imigrației, să încerce să fie reales pentru un al treilea mandat.
Rapoartele mass-media susțin că secțiile consulare poloneze au eliberat aproximativ 250.000 de vize pentru migranți din Asia și Africa începând cu 2021, în schimbul unor mite. Întrebat despre aceste rapoarte, Duda a declarat că „nu poate dezvălui detalii legate suspiciunile mele privind astfel de practici”, relatează AP.
SOFIA
Ministerul bulgar de Finanțe va aloca o sumă suplimentară de 63 de milioane de leva pentru sprijinirea fermierilor după ridicarea interdicției privind importul de cereale ucrainene, votată pe 14 septembrie de Adunarea Națională, a anunțat ministerul într-un comunicat de presă, la câteva ore după vot. Se așteaptă ca aceste fonduri să fie votate de guvern săptămâna viitoare și transferate în bugetul Fondului de Stat pentru Agricultură, a precizat ministerul, potrivit Sofia Globe.
De asemenea, rusofilii din întreaga lume se vor reuni pentru primul Forum internațional în apropiere de orașul bulgar Kalofer, în ciuda faptului că Rusia a declarat Bulgaria drept stat inamic, potrivit Euractiv.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News