Știri din capitalele Europei, 16 aprilie

UNIUNEA EUROPEANĂ

În urma primului atac direct din istorie al Iranului asupra Israelului, liderii și diplomații UE analizează din ce în ce mai mult modul în care poate fi prevenită o escaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu, inclusiv prin concentrarea atenției asupra țărilor vecine. Situația mai largă din Orientul Mijlociu, inclusiv Libanul, este de așteptat să se afle pe ordinea de zi atunci când liderii UE se vor reuni miercuri,17 aprilie, la Bruxelles pentru un summit informal, potrivit Euractiv.

 

BERLIN

O comisie numită de guvern a recomandat ca avortul să fie legalizat oficial în primele 12 săptămâni de sarcină, deschizând astfel calea pentru ceea ce ar fi un pas istoric în Germania. Întreruperea unei sarcini rămâne în mod oficial o infracțiune penală în Germania, așa cum este stipulat în paragraful 218 din codul penal, deși avortul este scutit de pedeapsă dacă este efectuat în primele trei luni de sarcină și dacă femeia a primit consiliere. În plus, avortul este permis în mod expres în caz de viol sau dacă viața sau sănătatea fizică sau psihică a femeii este în pericol.

Însă acest cadru juridic are o vechime de aproximativ 30 de ani și a fost criticat de mult timp. Coaliția de guvernare din Germania, formată din social-democrați (SPD), Verzi și Partidul Liber-Democrat (FDP), revine asupra acestei probleme – și dorește să liberalizeze legislația privind avortul, potrivit Deutsche Welle.

 

BRUXELLES

Poliția din Bruxelles a luat marți măsuri pentru a bloca o reuniune a elitei de dreapta dură din Europa. Conferința Națională a Conservatorilor urma să îi primească în următoarele două zile pe liderul ungar Viktor Orbán și pe politicianul britanic Nigel Farage, dar forțele de ordine au sosit după două ore de la începerea evenimentului, care avea loc în apropiere de Cartierul European, pentru a-i informa pe organizatori că evenimentul va fi suspendat.

„Autoritățile au decis să închidă evenimentul din cauza posibilității de dezordine publică”, i-a spus un ofițer de poliție audiat de POLITICO unuia dintre organizatori. Farage a atacat autoritățile de la Bruxelles ca fiind „pur și simplu monstruoase” pentru că au încercat să anuleze evenimentul.

 

LONDRA

Deputații britanici vor vota marți asupra măsurilor luate de premierul Rishi Sunak de a interzice persoanelor cu vârsta de până la 15 ani să cumpere țigări. Deși se așteaptă să fie aprobat, planul lui Sunak de a impune unele dintre cele mai stricte reguli anti-fumat din lume a stârnit furia unor membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare, inclusiv a foștilor prim-miniștri Liz Truss și Boris Johnson, care spun că statul nu ar trebui să intervină în modul în care oamenii își trăiesc viața, relatează Reuters.

 

COPENHAGA

Un incendiu a făcut ravagii marți într-una dintre cele mai vechi clădiri din Copenhaga, provocând prăbușirea emblematicei turle a vechii burse din secolul al XVII-lea, în timp ce oamenii s-au grăbit să ajute serviciile de urgență să salveze tablouri neprețuite și alte obiecte de valoare.

Incendiul a început marți dimineață în acoperișul de cupru al vechii Burse de Valori, sau Boersen, și a cuprins o mare parte din clădire și acoperiș, din care s-au prăbușit și părți, distrugând interiorul clădirii, precizează The Associated Press.

De asemenea, sistemul de sănătate din Danemarca se confruntă cu o criză majoră, după ce un raport negativ al Biroului Național de Audit a dezvăluit întârzieri generalizate în tratamentul cancerului, deoarece Ministerul Sănătății și autoritățile regionale nu au reușit să respecte timpii de așteptare legali maximi pentru pacienții cu cancer, ceea ce ar fi putut afecta câteva mii de persoane în ultimii ani, conform Euractiv.

 

ATENA | PARIS

Torța pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost aprinsă marți în orașul antic Olympia, în cadrul unei ceremonii tradiționale, marcând ultima etapă a pregătirilor de șapte ani pentru începerea Jocurilor la 26 iulie. Flacăra va fi înmânată oficial organizatorilor Jocurilor de la Paris pe stadionul Panathenaic din Atena, unde au avut loc primele Jocuri moderne în 1896, la 26 aprilie, după o ștafetă de 11 zile prin Grecia. Ea va pleca apoi a doua zi spre Franța la bordul unei nave, unde va ajunge pe 8 mai la Marsilia, scrie publicația elenă Kathimerini.

 

LJUBLJANA

Astrofizicienii sloveni Andreja Gomboc și Tomaž Zwitter au făcut parte dintr-o echipă care a descoperit cea mai masivă gaură neagră stelară găsită până acum în Calea Lactee. Spre deosebire de descoperirile similare din galaxii îndepărtate, aceasta permite o cercetare mai aprofundată a originii unor astfel de găuri negre. Răscolind printre datele furnizate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene, echipa a dat peste o gaură neagră latentă cu o masă aproape de 33 de ori mai mare decât cea a Soarelui, conform Slovenia Times.

Situată în constelația Aquila, la doar 2.000 de ani lumină de Pământ, aceasta este cea mai mare gaură neagră de origine stelară observată vreodată în galaxia noastră. Deoarece este cea de-a treia gaură neagră latentă descoperită cu Gaia, aceasta

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: