AMSTERDAM
Economia olandeză a intrat în recesiune, în condițiile în care a scăzut cu 0,3% în trimestrul al doilea, potrivit unei prime estimări publicate miercuri de Statistics Netherlands. Cea de-a cincea economie a zonei euro s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, după o scădere de 0,4% în primele trei luni ale anului. Creșterea economică în Olanda fusese de aproape 5% pe an în 2021 și 2022, într-o redresare rapidă după o prăbușire în perioada COVID-19, scrie Reuters.
BRUXELLES
Piloții Ryanair din Belgia vor ieși săptămâna viitoare în stradă din cauza salariilor și a condițiilor de muncă. La sfârșitul lunii iulie, o grevă de două zile pe aeroportul Charleroi Sud din Bruxelles a dus la anularea a aproape 100 de zboruri, potrivit Euronews.
PARIS
Un incendiu în sudul Franței a ars 500 de hectare de teren și a distrus un camping, iar 2.000 de persoane au fost evacuate înainte ca focul să fie adus sub control. Ministrul francez al Mediului a declarat că efectele crizei climatice agravează condițiile de secetă care au alimentat incendiul. Nimeni nu a fost rănit în urma incendiului, au declarat autoritățile, potrivit The Guardian.
ROMA
Sosirile de migranți pe mare au crescut de peste două ori în primele șapte luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate marți de Ministerul de Interne al Italiei. Italia a înregistrat 89.158 de debarcări pe țărmurile sale sudice din ianuarie până în iulie, față de 41.435 în 2022, o creștere de 115,18%. În primele șapte luni ale anului, principala țară de plecare a fost Tunisia, relatează Ansa.
LONDRA | SOFIA
Trei presupuși spioni ai Rusiei în Marea Britanie au fost arestați și inculpați în cadrul unei anchete majore de securitate națională, potrivit BBC. Inculpații, toți cetățeni bulgari, au fost reținuți în februarie și de atunci au fost arestați preventiv. Aceștia sunt acuzați de posesie de documente de identitate cu „intenție necorespunzătoare” și se presupune că le-ar fi avut știind că sunt false. Se presupune că aceștia lucrau pentru serviciile de securitate rusești.
RIGA
Ministrul leton al Apărării a ordonat marți armatei să contribuie la paza graniței țării pe care o împărtășește cu Belarusul. Această decizie vine în urma a 96 de încercări de trecere a frontierei de către imigranți ilegali în ultimele 24 de ore. De asemenea, ofițerii Gărzii de Frontieră au fost rechemați din concediu pentru a ajuta la patrulare. Letonia are „informații despre o posibilă creștere a amenințărilor hibride”, a precizat Garda de Frontieră într-un comunicat. Autoritățile belaruse sunt din ce în ce mai implicate în organizarea fluxului de imigranți ilegali, a precizat aceasta, potrivit Reuters.
VARȘOVIA
Polonia, stat membru NATO, și-a expus marți, în cadrul unei parade militare de proporții, armele și sistemele de apărare de ultimă generație, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc peste două luni. Președintele Andrzej Duda, comandantul suprem al forțelor armate, a declarat în discursul său de deschidere că protecția frontierei estice a Poloniei este un element-cheie al politicii de stat. De asemenea, el a precizat că Polonia sprijină Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei de aproape 18 luni, conform AP.
SOFIA | BUCUREȘTI
Ministra bulgară a Turismului, Zarița Dinkova, a vizitat luni în satele din comuna Șabla, aflate pe drumul spre granița cu România, unde se află obiective turistice naturale și arheologice, potrivit 24Chasa, preluat de Euractiv.
CHIȘINĂU
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, susține că Ambasada Rusiei în R. Moldova a rămas cu angajați suficienți, astfel încât să asigure servicii de calitate, după plecarea mai multor diplomați ruși la cererea autorităților moldovene. Maia Sandu a făcut declarația, în contextul în care reprezentanții Ministerului de Externe de la Moscova au calificat decizia Chișinăului de a reduce personalul Ambasadei ruse în R. Moldova drept o „mișcare neprietenoasă” care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News