Știri din capitalele Europei, 16 februarie

BRUXELLES

La Bruxelles, drogurile se vând peste tot iar împușcăturile între bande rivale se aud des chiar în inima orașului. Poliția confiscă droguri în cantități însemnate și arestează traficanți aproape zilnic, dar aceștia continuă să revină, spre disperarea locuitorilor. Într-adevăr, infracțiunile violente legate de droguri sunt din ce în ce mai prezente în capitala Uniunii Europene.

„Ne luptăm cu organizații de tip mafiot”, a declarat Jean Spinette, primarul cartierului Saint-Gilles, unde un bărbat a fost ucis miercuri dimineața, după mai multe zile de confruntări între traficanți. Unul dintre schimburile de focuri de armă din Saint-Gilles a avut loc marți, o zi de sărbătoare înainte de Postul Mare, când multe școli sunt închise, însă seria de incidente a alarmat întreaga națiune, scrie The Associated Press.

 

BERLIN

Germania a depășit Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii, potrivit ultimelor date oficiale. Conform datelor guvernamentale, economia japoneză intră în recesiune. Astfel, Produsul intern brut (PIB) nominal al Japoniei pentru 2023 se situa la 4.200 de miliarde de dolari (față de 4.500 de miliarde de dolari pentru Germania). Atât economia germană, cât și cea japoneză se confruntă cu probleme majore comparabile, cum ar fi lipsa forței de muncă, scăderea natalității și îmbătrânirea populației, însă, dintre cele două, Japonia este într-o situație mai gravă, conform Deutsche Welle.

 

ROMA

Italia va începe o anchetă cu privire la modul în care a fost gestionată pandemia de coronavirus, o măsură salutată ca „o mare victorie” de către rudele persoanelor ucise de virus, dar criticată de cei care se aflau la putere la acea vreme. Italia a fost prima țară occidentală care a raportat instalarea epidemiei și are al doilea cel mai mare număr de decese cauzate de Covid până în prezent în Europa, cu peste 196.000 de morți, relatează The Guardian.

 

ATENA

Parlamentul grec a aprobat joi legalizarea căsătoriei civile între persoane de același sex, o realizare în ciuda rezistenței din partea influentei Biserici Ortodoxe Grecești.  Sondajele de opinie au arătat că majoritatea grecilor s-au pronunțat în favoarea proiectului de lege elaborat de guvernul de centru-dreapta și susținut de patru partide de centru și de stânga. Proiectul de lege ar conferi drepturi parentale depline partenerilor de același sex căsătoriți, care au copii. Acesta  exclude însă posibilitatea ca perechile de homosexuali să devină părinți prin intermediul mamelor surogat din Grecia – o opțiune disponibilă în prezent pentru femeile care nu pot avea copii din motive de sănătate, conform Euronews.

 

VIENA

Liderul Partidului Social Democrat austriac (SPÖ), de centru-stânga, Andreas Babler, a propus combaterea șomajului prin susținerea unei garanții a locurilor de muncă pentru șomerii de lungă durată. Subliniind necesitatea unor beneficii sociale și economice, Babler a cerut guvernului să acționeze rapid pentru a aborda criza tot mai mare a șomajului. Conform planului SPÖ, persoanelor aflate în șomaj de mai mult de un an li s-ar oferi oportunități de angajare, concentrându-se pe reintegrarea a 40.000 de șomeri de lungă durată în câmpul muncii, scrie The Local Austria.

 

BERNA

Guvernul elvețian intenționează să își majoreze cheltuielile pentru apărare cu până la 19% în următorii patru ani, invocând o creștere a instabilității globale, inclusiv războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, precum și lacunele create atunci când autoritățile elvețiene au profitat de dividendele rezultate în urma căderii Zidului Berlinului în urmă cu câteva decenii, conform The Associated Press.

Prezentând proiecțiile pe termen mediu și lung pentru cheltuielile militare, ministrul Apărării, Viola Amherd, care deține și președinția elvețiană în acest an, a declarat că, în urma măsurilor de reducere a costurilor din ultimii 30 de ani, „armata a fost slăbită” și că va fi nevoie de timp pentru a recupera terenul pierdut. Măsura reflectă îngrijorările tot mai mari cu privire la securitate în țara autointitulată ca fiind „neutră”.

 

BUDAPESTA

Sute de protestatari au ieșit pe străzile Budapestei, cerându-i premierului ungar Viktor Orbán să demisioneze, după ce o grațiere prezidențială într-un caz de abuz sexual asupra unui copil a stârnit indignare în întreaga țară.

Președintele Ungariei, Katalin Novák, și fostul ministru al Justiției, Judit Varga, au demisionat la sfârșitul săptămânii trecute, după ce s-a aflat că un bărbat care a mușamalizat abuzuri sexuale asupra unor minori a fost grațiat de stat. Endre K, fost director adjunct al unui centru de copii administrat de stat, a fost grațiat de președintele Novák anul trecut, înainte de o vizită a Papei Francisc. Grațierea a fost făcută publică la începutul lunii februarie a acestui an. Scandalul a zguduit elita politică maghiară și reprezintă cea mai mare amenințare la adresa puterii lui Orbán de la preluarea mandatului în 2010, scrie Euronews.

 

VARȘOVIA

Inflația anuală în Polonia s-a situat la 3,9% în ianuarie, în scădere bruscă de la 6,2% în decembrie, arată datele preliminare ale agenției de stat Statistics Poland (GUS). A fost cea mai mică cifră înregistrată de Polonia în ultimii aproape trei ani, timp în care inflația a atins un vârf de 18,4% în februarie anul trecut. Încetinirea inflației a fost determinată în principal de scăderea prețurilor la combustibili și energie. Cu toate acestea, în timp ce inflația anuală a încetinit, cifra inflației lunare din ianuarie a arătat că prețurile au crescut cu 0,4% față de decembrie, potrivit Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL