Știri din capitalele Europei, 16 ianuarie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Eurodeputații italieni cer Comisiei Europene să ia măsuri împotriva viespilor asiatice, care se răspândesc în unele țări din UE și ucid albinele. Viespile cu picioare galbene, originare din sud-estul Asiei, au fost ajuns pe continent în urmă cu două decenii, mai întâi în Franța înainte de a se răspândi în Spania, Belgia, Olanda, Portugalia și Italia, unde, din 2012, fac ravagii în regiunile nordice ale țării. De asemenea, anul trecut a existat o creștere bruscă a numărului de viespi invazive în Marea Britanie, scrie The Guardian.

 

BERLIN

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a urcat luni pe scenă în fața a mii de fermieri care protestau împotriva creșterii taxelor și le-a spus că nu există bani pentru alte subvenții. Berlinul a fost aproape blocat de demonstrație. Unul dintre bulevardele centrale a fost blocat cu camioane și tractoare, în timp ce aproximativ 10.000 de fermieri au sosit pentru a încheia o săptămână de proteste față de ultimele măsuri ale guvernului.

„Nu vă pot promite mai mult ajutor de stat din bugetul federal”, a declarat Lindner mulțimii de pe o scenă din fața Porții Brandenburg. „Dar putem lupta împreună pentru ca voi să vă bucurați de mai multă libertate și respect pentru munca voastră”. Protestele au sporit presiunea asupra coaliției cancelarului Olaf Scholz, în timp ce aceasta se luptă să găsească o soluție în chestiunea dezastrului bugetar și să țină în frâu grupările de dreapta, potrivit Reuters.

 

HAGA

În încercarea de a menține securitatea aprovizionării cu produse medicale, Țările de Jos și-au propus să își extindă parteneriatul cu India pentru a spori disponibilitatea medicamentelor și a produselor pentru pacienții olandezi. Într-o scrisoare trimisă Parlamentului olandez la sfârșitul anului 2023, fostul ministru olandez al Sănătății, Ernst Kuipers, a avertizat că Europa nu va deveni autosuficientă pe termen scurt în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu medicamente și dispozitive medicale, scrie Euractiv.

În noiembrie, ministrul de stat indian pentru produse chimice, Bhagwant Khuba, a semnat un memorandum de intenție cu Kuipers în marja Forumului mondial al producției locale (WLPF) de la Haga.

 

ZAGREB

Asociația jurnaliștilor croați, HND, și președintele țării au condamnat decizia guvernului de a pune în aplicare o nouă infracțiune penală, care vizează divulgarea neautorizată de conținut legat de anchete sau de elemente probatorii. HND a declarat că inițiativa are implicații periculoase și reprezintă un atac la adresa profesiei de jurnalist și a interesului public. Joi, guvernul a trimis noua lege în parlament, conform Balkan Insight.

„Este cel mai mare act de agresiune împotriva profesiei de jurnalist și a interesului public.”, a declarat președintele HND, Hrvoje Zovko. Propunerea legislativă este un atac la libertatea de exprimare și la libertatea de a transmite informații și subminează fundamentele democratice, întrucât publicul are dreptul de a fi informat cu privire la procedurile desfășurate de organele de stat, ceea ce această lege îl va împiedica să facă, a adăugat el.

 

VARȘOVIA

Președintele și noul prim-ministru al Poloniei au declarat luni că rămân dezacorduri în ceea ce privește subiectul cheie al statului de drept în țară, în ciuda discuțiilor individuale în căutarea unui teren comun în diverse domenii. Premierul centrist Donald Tusk s-a întâlnit cu președintele pro-opoziție Andrzej Duda pentru a discuta despre securitatea Poloniei înaintea vizitei planificate a lui Tusk în Ucraina, dar și pentru a identifica domeniile în care pot coopera în interesul societății, mai presus de diviziunile lor politice acute, relatează Associated Press.

 

 

SOFIA

Bulgaria va investi în infrastructura care va ajuta, dacă va fi necesar, la desfășurarea forțelor NATO pe Flancul Estic, dar care poate fi folosită și pentru nevoi civile, a anunțat luni ministrul Apărării, Todor Tagarev. În prezent, pe teritoriul bulgar se află grupul de luptă multinațional al NATO aflat sub comanda Italiei, format din aproximativ 1.000 de militari. Planurile sunt de a extinde contingentul la 1.500 și de a construi o bază militară pentru nevoile NATO în sudul Bulgariei, care să permită formarea unei brigăzi.

Investiția de 6 miliarde de euro nu are legătură cu bugetul apărării și va fi folosită pentru infrastructura rutieră și feroviară pentru a ajuta la desfășurarea rapidă a formațiunilor militare atunci când este nevoie, a precizat Tagarev, potrivit Euractiv.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: