UNIUNEA EUROPEANĂ
Parlamentul European ia în considerare revocarea accesului la lobby pentru toate grupurile de interese asociate cu Amazon, potrivit unei note interne consultate de POLITICO.
Aceasta ar reprezenta o escaladare majoră a conflictului privind condițiile de muncă din depozitele Amazon, care a determinat deja Parlamentul să retragă la începutul anului trecut legitimațiile de acces ale lobbyiștilor companiei.
Legislatorii acuză lipsa de responsabilitate a companiei Amazon în ceea ce privește regulamentele privind munca și statutul lucrătorilor.
În ciuda restricțiilor actuale, compania a reușit totuși să se întâlnească cu membri ai Parlamentului European, la invitația acestora. ONG-ul Transparency International a numărat cel puțin 64 de întâlniri de la începutul noului mandat, anul trecut.
PARIS
Prim-ministrul Franței, François Bayrou, a propus eliminarea a două zile de sărbătoare legală ca parte a măsurilor radicale menite să reducă deficitul în creștere al țării, să stimuleze economia și să împiedice prăbușirea acesteia sub povara datoriilor, scrie The Guardian.
Prezentând marți bugetul pentru 2026, Bayrou a sugerat eliminarea zilei de luni de Paște și a zilei de 8 mai, când Franța comemorează Ziua Victoriei, care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial, deși a declarat că este deschis și la alte opțiuni.
Franța se află sub presiune pentru a-și reduce deficitul public, care se ridică la 5,8% din PIB, sub cifra de 3% cerută de normele UE, și pentru a reduce datoria publică de 3,3 trilioane de euro – a cărei dobândă anuală, de 60 de miliarde de euro, ar putea deveni în curând cea mai mare cheltuială bugetară.
Datoriile în creștere reprezintă un „pericol mortal” pentru o țară „aflată la marginea prăpastiei” și „încă dependentă de cheltuielile publice”, a afirmat Bayrou, prezentând măsurile care, potrivit lui, ar reduce bugetul cu 43,8 miliarde de euro, reducând deficitul la 4,6% anul viitor și la 3% până în 2029.
VARȘOVIA
Populația Poloniei a scăzut cu peste 123.000 de persoane în 2024, cea mai mare scădere globală dintre toate statele membre ale Uniunii Europene pentru al doilea an consecutiv. În termeni relativi – ținând cont de dimensiunea populației țărilor – Polonia a înregistrat a treia cea mai mare scădere din UE, de 0,34%, conform Notes from Poland.
Datele pentru 2024 marchează al șaselea an consecutiv în care populația Poloniei a scăzut în contextul unei crize demografice care, potrivit previziunilor agenției statistice a țării, va continua în următoarele decenii. După Polonia, se situează Ungaria, Italia și România.
În schimb, majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat o creștere a populației în 2024, populația totală a blocului crescând cu 1,07 milioane, sau 0,24%. Cele mai mari creșteri ale populației au fost înregistrate de Spania (458.289), Franța (292.567) și Germania (121.095).
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News