ATENA
Condițiile meteorologice de joi în sudul și vestul Greciei sunt favorabile pentru reapariția prafului saharian, în timp ce temperaturile vor crește, potrivit Serviciului Național de Meteorologie Meteo. EMY a precizat că fenomenul va fi mai slab decât a fost la sfârșitul lunii aprilie, când a creat o atmosferă ieșită din comun în unele părți din sudul Greciei, inclusiv în Atena. De data aceasta, se așteaptă ca praful să fie mai vizibil în Creta și în Peloponez, potrivit Kathimerini.
BRATISLAVA
Premierul slovac Robert Fico se afla joi într-o stare „foarte gravă”, dar stabilă, a declarat un oficial al spitalului, după ce a fost împușcat de cinci ori într-o tentativă de asasinat care a scos la iveală diviziunile politice profunde din țară, relatează Reuters.
Atentatul a reprezentat prima încercare majoră de asasinare a unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani și a stârnit reacții de condamnare la nivel internațional, analiștii politici și legislatorii afirmând că este un indiciu al unui climat politic din ce în ce mai febril și mai polarizat pe întregul continent. Presa slovacă a relatat joi că poliția l-a acuzat pe suspect de tentativă de omor și că acesta ar putea fi condamnat la închisoare de la 25 de ani până la o pedeapsă pe viață. Slovacia va convoca joi o reuniune a Consiliului de securitate a statului.
LONDRA
Universitățile din Anglia se confruntă cu o criză de finanțare iminentă ca urmare a scăderii numărului de cereri de înscriere a studenților, iar unele dintre ele au nevoie de reduceri drastice pentru a evita închiderea, a constatat autoritatea de reglementare a sectorului.
Avertismentul va fi emis în raportul anual al Oficiului pentru Studenți privind sănătatea financiară a sectorului, care va fi publicat joi dimineață. Raportul, ale cărui extrase au fost consultate de Financial Times, constată că 40% dintre universitățile din Anglia se așteaptă să fie în deficit în anul universitar 2023-24, iar un „număr tot mai mare” prezintă niveluri scăzute de flux de numerar.
Constatările vin în contextul în care sectorul învățământului superior se luptă cu guvernul lui Rishi Sunak cu privire la planurile de a restricționa și mai mult numărul profitabil de studenți internaționali postuniversitari care vin să studieze în Marea Britanie.
LJUBLAJANA
Un sondaj global realizat în 39 de țări sugerează că Slovenia are cea mai mică proporție de persoane care se chinuie să își asigure un trai decent, în timp ce procentul de persoane care trăiesc confortabil este mult peste media mondială și europeană, conform Slovenia Times.
Sondajul, realizat de Institutul Mediana din Slovenia în colaborare cu WIN, o asociație lider la nivel mondial în domeniul cercetării de piață și de opinie, a analizat situația financiară actuală a populației și impactul creșterii prețurilor asupra consumului acesteia.
Ponderea respondenților din Slovenia care declară că nu au probleme financiare a crescut cu 10 puncte procentuale din 2023 până la 37%. Proporția persoanelor din clasa de mijloc, adică a celor care nu se simt nici confortabil, nici nu au dificultăți financiare, a scăzut la nivel global la 32%. În Slovenia, ponderea este de 48%, peste media europeană, de 36%. Slovenia are cea mai mică proporție de persoane care au dificultăți financiare dintre toate țările analizate, de 12%, urmată de Olanda (15%) și Croația (23%). Grecia are cea mai mare proporție din Europa, de 43%.
SOFIA
Guvernele bulgare aflate la putere din 2020 sunt vinovate pentru lipsa unui efort politic real de aderare la zona euro, afirmă guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, precizând totodată că aderarea la zona euro în 2025 rămâne realistă, potrivit Euractiv.
Primul obiectiv declarat al Bulgariei a fost adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2024, dar țara nu a reușit să adopte legislația necesară, iar inflația în creștere a devenit un obstacol suplimentar. Potrivit lui Radev, care este guvernator al BNB din iulie 2015, politicienii bulgari au manifestat până în prezent o „poziție ezitantă și, în unele cazuri, de-a dreptul contradictorie față de zona euro, ceea ce reprezintă principalul obstacol” în calea neadoptării monedei de către Bulgaria.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News