Știri din capitalele Europei, 16 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat analizarea „centrelor de returnare” din afara UE într-o scrisoare adresată liderilor naționali ai blocului privind migrația ilegală, citând un acord între Italia și Albania ca posibil model. Liderii UE urmează să se întâlnească joi și vineri pentru un summit privind migrația, în timp ce Comisia a declarat că va propune noi măsuri, potrivit The Guardian.

Migranții ilegali și solicitanții de azil sosiți în Europa anul trecut reprezintă mai puțin de o treime din cele 1 milion de persoane sosite în 2015, însă tema rămâne una sensibilă, influențând alegerile în majoritatea țărilor europene și încurajând electoratul de extremă-dreapta.

Dincolo de acestea, 12 state membre ale UE au solicitat marți Comisiei Europene să sprijine crearea de interconexiuni energetice, în special electrice, pentru a reduce prețurile la energie în UE în contextul instabilității pieței. Marți, Portugalia, Spania, Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos au prezentat un document comun în cadrul reuniunii miniștrilor Energiei din UE de la Luxemburg, conform Euractiv.

 

ATENA

Grecia se confruntă cu o criză gravă a gestionării apei, experții avertizând că schimbările climatice și utilizarea ineficientă îi amenință resursele. Maria Stoumboudi, director al Hellenic Center for Marine Research, a subliniat că Grecia este deja în urmă în ceea ce privește practicile durabile de utilizare a apei, în special în comparație cu țări precum Israel, care reciclează peste 70% din apa folosită, conform Kathimerini.

Potrivit lui Stoumboudi, modelele climatice prevăd temperaturi în creștere, precipitații în scădere și fenomene meteorologice mai extreme în Marea Mediterană. Consumul de apă al Greciei este puternic influențat de agricultură, care utilizează peste 80 % din apa țării, în timp ce turismul, în special în Creta și pe alte insule, contribuie de asemenea în mod semnificativ la această presiune.

 

HELSINKI

Finlanda se pregătește pentru un val dur de concedieri, potrivit presei locale.  Șomajul în Finlanda s-a înrăutățit mai mult decât se anticipase, știrile privind reducerile de personal apărând zilnic pe prima pagină a ziarelor, a declarat economistul Janne Ronkanen.

„Situația se va înrăutăți probabil și mai mult până la sfârșitul anului și începutul anului viitor”, a spus el. Ronkanen se așteaptă la o redresare abia în primăvara anului viitor, prezicând că rata șomajului din Finlanda ar putea atinge un vârf de 8,5% sau mai mult până atunci. Ultima dată când șomajul a atins acest nivel a fost în primele luni ale pandemiei Covid.

 

ANKARA

Un cutremur de intensitate moderată s-a produs miercuri în estul Turciei, provocând panică generalizată, au anunțat autoritățile. Nu au fost raportate vătămări grave sau distrugeri semnificative. Cutremurul cu magnitudinea 5,9 a lovit orașul Kale din provincia Malatya la orele dimineții, potrivit președinției guvernamentale pentru gestionarea dezastrelor și situațiilor de urgență, conform The Associated Press.

Cutremurul a fost resimțit în provinciile din apropiere, precum și în unele părți din nordul Siriei.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: