ROMA | WASHINGTON
Giorgia Meloni, premierul Italiei, s-a întâlnit cu Donald Trump la Washington, după ce o primă rundă de discuții UE-SUA nu a reușit să clarifice cererile președintelui american privind dezescaladarea războiului tarifar.
Premierul italian a stabilit o relație personală cu Trump, care a numit-o „o femeie minunată” și un lider „puternic”. Aceasta a avertizat Bruxellesul să nu riposteze la războiul comercial al lui Trump, în schimb a făcut apel la negocieri cu Washingtonul pentru a rezolva diferendele, conform Financial Times.
UE și SUA au purtat săptămâna aceasta o primă rundă de discuții cu privire la tarifele impuse de Trump – stabilite în prezent la 25% pentru oțel, aluminiu și automobile și la 10% pentru toate celelalte exporturi, în timpul unei pauze de 90 de zile. În cazul în care negocierile eșuează, Washingtonul a declarat că va reinstaura un „tarif reciproc” de 20% asupra exporturilor UE.
MADRID
Toate școlile din Spania vor fi obligate prin lege să le asigure zilnic elevilor fructe și legume la masa de prânz și pește cel puțin o dată pe săptămână, conform noilor norme menite să îmbunătățească alimentația copiilor.
Lăudate de guvern drept un element-cheie al luptei împotriva obezității infantile, normele introduse prin decret regal în această săptămână vor obliga, de asemenea, școlile să ofere mese vegetariene și vegane.
Deși Spania este renumită pentru dieta mediteraneană, un studiu din 2019 a arătat că peste 40% dintre copiii spanioli cu vârste cuprinse între șase și nouă ani au depășit greutatea recomandată, iar 17,3% au fost clasificați ca obezi, scrie The Guardian.
SOFIA
Bulgaria a semnat un acord cu Shell pentru explorarea de petrol și gaze naturale în zona economică exclusivă a țării din Marea Neagră.
Ministrul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov, a descris acordul privind zona Khan Tervel, care se întinde pe o suprafață de peste 4.000 de kilometri pătrați, drept un pas important către deblocarea potențialului economic al regiunii de mare adâncime a Mării Negre, precizează Euractiv.
„Gazul din largul Mării Negre va fi cel mai ieftin combustibil pentru Bulgaria, a declarat Stankov. În prezent, Bulgaria plătește până la 30% din prețul gazului în taxe de tranzit atunci când importă prin conducte. Dacă gazul este descoperit aici, Bulgaria va primi, de asemenea, plăți de concesiune de până la 30%, ceea ce înseamnă că fiecare a treia moleculă de gaz va contribui la bugetul de stat.”
Separat, compania energetică austriacă OMV explorează, de asemenea, petrol și gaze în apele Mării Negre din Bulgaria prin intermediul filialei sale din România.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News