UNIUNEA EUROPEANĂ
Ursula von der Leyen și-a început cel de-al doilea mandat de președinte al Comisiei cu o campanie de dereglementare fulgerătoare, despre care aproape nimeni la Bruxelles nu a știut înainte de a fi deja în curs de implementare. Sub presiunea guvernelor de dreapta, von der Leyen și-a axat al doilea mandat de președinte pe un program de reducere a birocrației pentru a face economia europeană mai atractivă, scrie POLITICO.
De la angajații Comisiei, care văd cum le sunt anulați ani de muncă, până la funcționarii Cabinetului, care se luptă pentru influență în stilul de lucru centralizat al lui von der Leyen, viteza și natura descendentă a noii campanii de dereglementare au tras semnale de alarmă privind transparența la Bruxelles.
Când ne mișcăm atât de repede, cum putem fi siguri că facem lucrurile cum trebuie?, se întreabă un responsabil național cu reglementarea.
PARIS
În timp ce emisarii americani și cei ruși se pregătesc să înceapă discuțiile în Arabia Saudită cu privire la încetarea războiului din Ucraina, liderii europeni au convocat o reuniune de urgență la Paris după ce au fost excluși din negocierile de pace.
Clivajul dintre SUA și Europa în ceea ce privește războiul din Ucraina și problemele de securitate s-a cristalizat pentru europeni la sfârșitul săptămânii trecute, la Conferința de Securitate de la Munchen. La reuniunea de luni, găzduită de președintele francez Emmanuel Macron, se vor alătura liderii din Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Țările de Jos și Danemarca.
Premierul britanic Kier Starmer a scris într-un editorial din The Daily Telegraph că este dispus să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina pentru a garanta un acord, potrivit NPR.
BERLIN
Germania are nevoie de un nou model de afaceri. Vechiul model, alimentat de gazele naturale ieftine din Rusia și de exporturile profitabile către China, s-a destrămat, lăsând cea mai mare economie a Europei în stagnare și îngrijorare privind viitorul. Realizarea unei noi strategii de creștere va fi cea mai mare provocare pentru guvernul care va prelua mandatul după alegerile anticipate organizate pe 23 februarie. Țara, cunoscută pentru calitatea produselor sale, nu a înregistrat nicio creștere economică reală în ultimii cinci ani.
Mai mulți factori au contribuit la trecerea Germaniei de la statutul de putere industrială la cel de codașă în perioada post-pandemică: birocrația excesivă, deficitul de lucrători calificați, digitalizarea lentă și lipsa unei direcții clare din partea guvernului de coaliție demisionar, potrivit The Associated Press.
VARȘOVIA
Țările europene nu vor crea o armată unificată ca răspuns la amenințările Rusiei, a declarat ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, într-un interviu acordat televiziunii de stat difuzat, potrivit Reuters.
Zilele trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la crearea unei armate europene, afirmând că Europa nu mai poate fi convinsă de prezența Statelor Unite și că va cîștiga respectul Washingtonului doar dacă va avea o armată puternică. Întrebat despre posibilitatea creării unei armate europene, Sikorski a declarat că „ar trebui să fim atenți cu acest termen deoarece fiecare înțelege altceva”.
„Dacă înțelegeți prin aceasta unificarea armatelor naționale, nu se va întâmpla, a spus acesta. Dar am fost un susținător al Europei, al Uniunii Europene și al ideii potrivit căreia aceasta să-și dezvolte propriile capacități de apărare”, a afirmat ministrul polonez de Externe, precizînd că UE formează în prezent o brigadă consolidată.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News