Știri din capitalele Europei, 17 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Comisia Europeană nu a acordat publicului suficient acces la informațiile privind acordurile de achiziție a vaccinului COVID-19 pe care le-a încheiat cu companiile farmaceutice în timpul pandemiei, a declarat miercuri Tribunalul General al UE. Decizia a fost luată cu o zi înainte de votul din Parlamentul European în cadrul căruia președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidează pentru realegere, conform The Associated Press.

Un grup de deputați europeni a inițiat o procedură judiciară după ce Comisia a refuzat să le acorde acces complet la contractele privind vaccinul COVID-19 încheiate între executivul UE și producători.

 

BERLIN

Cabinetul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în speranța că o redresare economică puternică îl va ajuta să elimine diferența de 17 miliarde de euro dintre cheltuielile și veniturile prevăzute.

Cea mai mare economie din zona euro a evitat recesiunea la începutul anului, însă creșterea a fost mai lentă decât se aștepta, iar guvernul german, la fel ca Marea Britanie și Franța, se luptă să acopere o gaură bugetară, scrie Reuters.

 

ROMA

Autoritatea italiană pentru concurență a declarat miercuri că a demarat o investigație asupra grupurilor de modă de lux Armani și Dior, și că va deschide un nou dosar, cu privire la presupusa exploatare a lucrătorilor din lanțul lor de aprovizionare, conform Reuters.

În iunie și aprilie, procurorii din Milano au ordonat ca mai multe firme deținute de chinezi în Italia – care produc bunuri de lux pentru Dior și Armani – să fie plasate sub supraveghere administrativă, acuzându-le că își abuzează sistematic angajații.

 

BALCANI

Incendiile de vegetație se extind în Balcani pe măsură ce temperaturile continuă să crească, în condițiile în care partea de sud-est a Europei se confruntă cu unul dintre cele mai puternice valuri de căldură ale anului.

Prim-ministrul Bulgariei, Dimitar Glavchev, a făcut apel la cetățeni să fie „extrem de atenți”, iar statul a declarat cod roșu de caniculă. Incendiile au cuprins zone imense din sudul și sud-vestul țării. De asemenea, în Macedonia de Nord sunt active aproape o duzină de incendii de vegetație. Cel mai răspândit se află pe muntele Serta, în regiunea Negotino. Aproximativ 700-800 de hectare de pădure de pin sunt în flăcări, iar incendiul nu este încă sub control, scrie Euronews.

 

BUDAPESTA | UNIUNEA EUROPEANĂ

Într-o scrisoare adresată unei instituții de vârf a UE, Viktor Orbán a afirmat că Donald Trump are planuri „detaliate și bine fundamentate” pentru soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Orbán, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu Trump la complexul său din Palm Beach, a afirmat în scrisoarea sa adresată președintelui Consiliului European, care organizează reuniunea celor 27 de lideri naționali ai blocului comunitar, că fostul președinte american este pregătit să acționeze ca mediator de pace „imediat” după alegeri.

„Rezultatul probabil” al unei victorii a lui Trump înseamnă că UE ar trebui să redeschidă „liniile directe de comunicare diplomatică” cu Rusia și „discuțiile politice la nivel înalt” cu China, a scris Orbán în scrisoarea adresată președintelui Consiliului, Charles Michel, conform The Guardian.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: