Știri din capitalele Europei, 17 noiembrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană a devenit primul organism internațional care incriminează daunele aduse mediului la scară largă, „comparabile cu ecocidul”. Joi, parlamentarii europeni au convenit asupra unei actualizări a directivei privind infracțiunile împotriva mediului, care pedepsește cu sancțiuni mai severe cele mai grave cazuri de distrugere a ecosistemelor, inclusiv pierderea habitatelor și tăierile ilegale de păduri, potrivit The Guardian.

 

HAGA

Universitățile olandeze l-au criticat pe unul dintre candidații la alegerile generale de săptămâna viitoare pentru că a sugerat că Olanda are prea mulți studenți internaționali care urmează cursuri în limba engleză, descriind propunerile sale ca fiind „ridicole” și reprezentând o „îngrădire a minții olandeze”.

Pieter Omtzigt, un deputat popular al cărui partid, Noul Contract Social (NSC), se află în topul sondajelor de opinie în perspectiva alegerilor generale din 22 noiembrie, a declarat jurnaliștilor internaționali că țara s-ar putea confrunta cu un deficit de forță de muncă în următorii cinci ani, deoarece foarte mulți studenți de la universitățile olandeze își obțin calificările în limba engleză și apoi se întorc acasă. Partidul său propune limitarea migrației anuale în Olanda la 50.000 de persoane, cifră care ar include și studenții, conform The Guardian.

 

VIENA

Gospodăriile din Austria au cumpărat cu aproximativ 3,5% mai puține produse alimentare în prima jumătate a anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii. Nu numai că gospodăriile din Austria cumpără mai puține produse alimentare per total, dar multe dintre acestea achiziționează în mai mare măsură de la lanțuri de reduceri și supermarketuri generale, decât de la comercianții cu amănuntul specializați sau direct de la micii producători de alimente. De asemenea, vânzarea anumitor bunuri – în special a cărnii și a laptelui – a scăzut ușor, conform The Local Austria.

 

ROMA

Italienii se confruntă vineri cu perturbări ale transportului, deoarece lucrătorii din acest sector și alți angajați din sectorul public de la două dintre cele mai mari sindicate din țară au intrat în grevă în semn de protest față de planurile bugetare ale guvernului pentru 2024.

Liderii sindicali spun că guvernul nu depune suficiente eforturi pentru a preveni înrăutățirea situației muncitorilor și pensionarilor, în condițiile în care prețurile sunt în continuare în creștere. Aceștia acuză guvernul, care a preluat mandatul în octombrie anul trecut, că își satisface simpatizanții de bază cu gândul la alegerile pentru Parlamentul European din iunie anul viitor.

Luna trecută, guvernul italian a aprobat un buget pentru anul viitor cu măsuri în valoare de aproximativ 24 de miliarde de euro în reduceri de taxe și creșterea cheltuielilor, în ciuda îngrijorărilor pieței cu privire la finanțele publice tensionate ale țării, potrivit Reuters.

 

 

MADRID

Pedro Sánchez a fost reales joi în funcția de prim-ministru de către parlamentul spaniol, după ce a obținut, prin intermediul unui controversat acord de amnistie, sprijinul esențial al separatiștilor catalani pentru a rămâne la putere.

Sánchez, liderul socialist al Spaniei din 2018, a fost susținut de 179 de parlamentari în camera inferioară a parlamentului, care are 350 de locuri, pentru a forma un nou guvern de coaliție minoritar de stânga. Doar deputații opoziției de dreapta au votat împotriva sa, relatează AP.

 

VILNIUS

Politicienii din Lituania doresc să extindă accesul la armele de foc automate, susținând că astfel țara ar deveni mai sigură, deși alții avertizează că schimbările ar putea aduce noi pericole. Doi deputați conservatori au prezentat un proiect de lege de modificare a Legii privind controlul armelor și munițiilor pentru a permite celor care au fost înrolați și au terminat pregătirea militară inițială să dețină arme de foc automate.  Pe fondul războiului crâncen din Ucraina, Laurynas Kasčiūnas – unul dintre deputații din spatele propunerii – a susținut că aceasta ar „consolida securitatea națională”.

Cu toate acestea, experții au avertizat cu privire la potențialele pericole ale unor controale mai permisive asupra armelor de foc. Vorbind pentru Euronews în august, Dr. Brian Wood de la Rețeaua internațională de acțiune privind armele de calibru mic (IANSA) a declarat că un număr crescut de arme poate duce la mai multe amenințări la adresa publicului și îi poate răpi libertatea.

 

HELSINKI

Finlanda închide patru dintre principalele sale puncte de trecere ale frontierei cu Rusia, după ce a ajuns la concluzia că Moscova permite în mod deliberat solicitanților de azil fără documente să treacă frontiera, amenințând securitatea membrului NATO.

„Aceasta este o măsură robustă și excepțională. Vrem să transmitem un mesaj puternic că dorim ca această evoluție să înceteze”, a declarat joi Petteri Orpo, noul prim-ministru de centru-dreapta al Finlandei. Până de curând, Rusia a blocat accesul solicitanților de azil nedocumentați în Finlanda, dar în ultimele săptămâni numărul persoanelor care au încercat să treacă a crescut în mod constant, precizează Financial Times.

 

ANKARA | STOCKHOLM

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a amânat joi un vot privind cererea de aderare a Suediei la NATO, ceea ce reprezintă un nou eșec pentru speranțele țării nordice de a adera la alianța occidentală după 18 luni de așteptare. Președintele Fuat Oktay a declarat că respectiva comisie, care este controlată de partidul de guvernământ al președintelui Erdogan, va purta discuții suplimentare și ar putea readuce proiectul de lege pe ordinea de zi săptămâna viitoare – dar nu a stabilit un termen clar, scrie Reuters.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: