Știri din capitalele Europei, 17 octombrie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus costurile de împrumut pentru a treia oară în acest an, coborând rata dobânzii sale de referință de la 3,5% la 3,25%. Decizia de a reduce ratele cu un sfert de procent a venit după ce datele oficiale publicate joi au arătat că inflația anuală în zona euro a încetinit la 1,7% în septembrie. A fost pentru prima dată în mai mult de trei ani când rata inflației în zona monedei unice a scăzut sub ținta BCE de 2%, potrivit Deutsche Welle.

 

NATO | KIEV

NATO nu dă semne că ar invita Ucraina să adere în viitorul apropiat, Aliații solicitând mai multe informații din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la „planul său de victorie” pentru încheierea războiului cu Rusia. Planul se axează pe o solicitare adresată NATO de a avansa cererea de aderare „accelerată” pe care Zelenski a făcut-o în urmă cu doi ani pentru a obține protecție sub umbrela de securitate a alianței militare după ce Rusia și-a lansat invazia la scară largă, conform The Associated Press.

 

ATENA

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat împotriva propunerilor de externalizare a politicii UE în materie de azil către țări din afara blocului comunitar, la începutul unui summit al liderilor de la Bruxelles, unde migrația va domina discuțiile. În ultimele luni, mai mulți lideri centriști din Europa, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul polonez Donald Tusk, au adoptat o atitudine de dreapta cu privire la această problemă, Comisia Europeană manifestându-și acum deschiderea față de așa-numitele soluții inovatoare, inclusiv centre de repatriere pentru migranți înființate în afara UE. Săptămâna aceasta, Italia a demarat un sistem pilot care implică procesarea migranților într-un centru din Albania.

Cu toate acestea, într-un interviu acordat joi pentru Financial Times, Mitsotakis și-a exprimat scepticismul cu privire la apelurile de a implementa modelul Italia-Albania în întreaga UE. Acesta a făcut apel la UE să sporească migrația legală în paralel cu eforturile de reprimare a intrărilor ilegale, întrucât economia europeană are o nevoie critică de lucrători calificați și necalificați.

 

HELSINKI | OSLO

Finlanda și Norvegia intenționează să îmbunătățească legăturile feroviare și rutiere dintre țări pentru uz militar, a declarat prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre în cadrul unei conferințe de presă la Oslo în timpul vizitei de stat a președintelui finlandez Alexander Stubbs. Având în vedere că granița dintre Finlanda și Norvegia se întinde pe 700 de kilometri, prim-ministrul norvegian a subliniat necesitatea ca cele două țări să discute implicațiile pentru planificarea și infrastructura de apărare, conform Euractiv.

 

BELGRAD

Sute de protestatari din orașul Loznica din vestul Serbiei s-au adunat miercuri pentru a se opune proiectului de exploatare a litiului planificat în regiune, afirmând că dezvoltarea acestuia va afecta mediul, conform Reuters.

Protestul vine după ce coaliția de guvernare condusă de Partidul Progresist Sârb, care deține o majoritate covârșitoare, a respins un proiect de lege al opoziției care stipula interzicerea mineritului și a explorării pentru litiu și borați.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: