Știri din capitalele Europei, 18 decembrie

EUROPA

Duminică, unii dintre cei mai apropiați aliați europeni ai Israelului au făcut presiuni pentru încetarea focului în războiul cu Hamas, subliniind neliniștea internațională tot mai mare față de impactul devastator al conflictului asupra populației civile din Gaza.  Presiunea concertată a diplomaților europeni de rang înalt vine înaintea unei vizite în Israel, luni, a secretarului american al apărării, Lloyd Austin, care se așteaptă, de asemenea, să exercite presiuni asupra liderilor israelieni pentru a pune capăt celei mai intense faze a războiului și a trece la o strategie mai bine orientată împotriva Hamas.

Într-un articol comun publicat în Sunday Times, un săptămânal britanic, ministrul britanic de Externe, David Cameron, și ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, au făcut apel la încetarea focului și au declarat că „prea mulți civili au fost uciși. Guvernul israelian ar trebui să facă mai mult pentru a face o discriminare suficientă între teroriști și civili, asigurându-se că operațiunea sa vizează liderii și agenții Hamas,” scrie Associated Press.

 

De asemenea, piețele second-hand din Europa vor înregistra o creștere a numărului de cumpărători în perioada Crăciunului, pe măsură ce consumatorii din întreaga Europă iau în considerare reducerea costurilor în acest sezon, potrivit unui nou studiu realizat de grupul de anunțuri online Adevinta. Sondajul grupului, realizat în rândul a 5.000 de consumatori europeni din Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda și Spania, a arătat că jumătate dintre respondenți intenționează să cheltuiască mai puțin de Crăciun din cauza costului ridicat al vieții, potrivit Euronews.

 

MADRID

Muncitorii spanioli de la un centru logistic al gigantului retailer online Amazon din nordul Spaniei plănuiesc o grevă de trei zile la începutul anului viitor. Aproximativ 160 de lucrători de la centrul Trapagaran din Țara Bascilor, la granița dintre Franța și Spania, intenționează să intre în grevă pe 3, 4 și 5 ianuarie pentru a cere salarii mai mari, a declarat liderul sindicatului LAB, Gotzon Mardarats, care îi reprezintă pe cei mai mulți dintre lucrători.

„Vrem creșteri salariale în conformitate cu inflația. Creșteri salariale care să fie mai mari decât cele 3% pe an prevăzute până în 2025”, a declarat Mardarats, potrivit Reuters.

 

ROMA

Premierul de dreapta al Italiei a recunoscut duminică că nu a reușit să își îndeplinească promisiunea electorală de a reduce afluxul de imigranți ilegali, calificând migrația drept „cel mai complex fenomen cu care a trebuit să mă confrunt vreodată”. Cu toate acestea, Giorgia Meloni și-a asigurat susținătorii la un festival politic de extremă-dreapta de la Roma, la care au participat și Elon Musk și premierul britanic Rishi Sunak, că încă mai caută răspunsuri la o problemă care a devenit un punct major de mobilizare în anii în care a activat în opoziție, conform Financial Times.

 

SOFIA

Bulgaria va limita importul de produse agricole. Importul excesiv de fructe și legume va fi redus pentru a stimula producția locală, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, Kiril Vatev, la televiziunea de stat BNT, adăugând că guvernul pregătește o lege care să reglementeze acest comerț, potrivit Euractiv.

 

BELGRAD

Președintele Aleksandar Vucic a declarat duminică victoria în alegerile parlamentare anticipate, după ce sondajele de opinie au estimat că Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, ar putea câștiga cu ușurință. În baza voturilor numărate într-un eșantion de secții de votare, sondajele Ipsos și CeSID au prezis că partidul populist SNS a obținut 46,2% din voturi, în timp ce alianța de opoziție de centru-stânga Serbia împotriva violenței (SPN) ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 23,2%, conform Reuters.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: