Știri din capitalele Europei, 18 februarie

BERLIN | VARȘOVIA

Autoritățile germane se pregătesc să deschidă un nou centru la granița cu Polonia, care va accelera deportarea solicitanților de azil care au depus cereri de protecție internațională în alte state membre ale UE, dar apoi s-au mutat în Germania.

În conformitate cu așa-numitul Regulament Dublin, statul membru al UE în care un solicitant de azil își depune cererea de protecție internațională este responsabil de prelucrarea cazului. Dacă persoana în cauză se mută între timp într-un alt stat membru, aceasta poate fi trimisă înapoi în țara de sosire. Săptămâna trecută, ziarul german Bild a raportat că guvernul federal de la Berlin și autoritățile din landul Brandenburg, care se învecinează cu Polonia, vor semna astăzi un acord privind înființarea unui nou așa-numit „centru Dublin” în orașul Eisenhüttenstadt, situat la granița germano-poloneză, scrie Notes from Poland.

 

ROMA

Italia este zguduită de un scandal de amploare legat de programele de spionaj, pe măsură ce apar dezvăluiri despre jurnaliști, activiști și ONG-uri care sunt ținta unor instrumente de supraveghere concepute în Israel – provocând reacții politice, dezmințiri din partea guvernului și solicitări pentru o anchetă a UE.

„Acesta este unul dintre cele mai grave atacuri la adresa statului de drept în Europa”, a declarat Sandro Ruotolo, deputat european din partea Partidului Democrat (S&D), care a organizat o conferință de presă la Strasbourg săptămâna trecută pe tema cetățenilor europeni vizați de programe de spionaj fabricate în Israel.

Potrivit unei declarații a guvernului italian, 90 de persoane din 14 țări ale UE au fost vizate prin încălcarea normelor de angajament stabilite, șapte cazuri fiind deja confirmate, precizează Euractiv.

 

ATENA

Activitatea seismică recentă din Santorini a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă erupție vulcanică. Cu toate acestea, seismologii Dimitris Papanikolaou și Kostas Papazachos au explicat că nu asistăm la formarea unui nou vulcan în regiune. Ceilalți vulcani, Kameni și Kolumbo, au subliniat ei, nu sunt implicați în evenimentele seismice actuale.

„Acesta este un fenomen fără precedent”, a declarat Papanikolaou, explicând că secvența seismică, cu fluctuații de intensitate, ar putea dura luni de zile.

Papanikolaou a descris activitatea ca fiind mișcarea magmei care urcă spre crustă, deși rareori ajunge la suprafață pentru a forma vulcani.

„Posibilitatea formării unui nou vulcan este extrem de rară”, a spus el, conform Kathimerini.

 

SOFIA

O rată medie anuală a inflației de 2,6% creează incertitudini cu privire la aderarea Bulgariei la zona euro de la 1 ianuarie 2026, conform datelor Institutului Național de Statistică, scrie Euractiv.

În conformitate cu criteriile de la Maastricht, aceasta nu ar trebui să depășească cu mai mult de 1,5% rata inflației din cele mai performante trei state membre ale UE. Rata medie a inflației în aceste trei țări este de 1,07%, ceea ce înseamnă că pragul maxim admisibil în Bulgaria ar trebui să fie de 2,57%, sau cu 0,03% mai mică.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: