Știri din capitalele Europei, 18 iulie

UNIUNEA EUROPEANĂ

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost realeasă joi pentru un al doilea mandat, după ce a promis să creeze o „uniune a apărării” continentală și să mențină cursul tranziției ecologice a Europei, atenuând în același timp povara asupra industriei, potrivit Reuters.

Membrii Parlamentului European au sprijinit candidatura lui von der Leyen pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea puternicului organism executiv al Uniunii Europene, cu 401 voturi în favoarea sa și 284 împotrivă.

 

ATENA | ROMA

Valul de caniculă din sudul Europei a forțat autoritățile din Grecia să închidă miercuri Acropola pentru mai multe ore. În Italia, doi pompieri au murit în timp ce stingeau un incendiu în regiunea Basilicata, au anunțat autoritățile din Peninsulă, potrivit The Associated Press.

Italia a adăugat Palermo (Sicilia), pe lista celor 13 orașe din țară cu avertizare de căldură severă. Persoanele în vârstă din orașul Verona au fost îndemnate să rămână în casă, în timp ce pe unele străzi au fost instalate stropitoare pentru a răcori trecătorii.

 

LONDRA

Marea Britanie și-a dezamăgit cetățenii nefiind pregătită pentru pandemia COVID-19 din cauza unei planificări deficitare și a eșecurilor miniștrilor și experților științifici, arată concluziile unei anchete publice. Până în decembrie 2023, Marea Britanie a înregistrat peste 230.000 de decese, o rată de mortalitate similară cu cea din Statele Unite și Italia, dar mai mare decât în alte țări din Europa de Vest, conform Reuters.

 

TALINN | VILNIUS

Estonia și Lituania au declarat miercuri că nu vor mai permite mașinilor înmatriculate în Belarus să treacă prin punctele de control de la frontierele lor cu Rusia sau Belarus, invocând sancțiunile Uniunii Europene împotriva țării, conform Euractiv.

 

SOFIA

În ciuda șanselor reduse, coaliția pro-europeană Continuăm schimbarea – Bulgaria democratică (PP-DB) caută acorduri pentru implementarea reformelor anti-corupție în țară înainte de a începe negocierile în vederea alegerii unui guvern stabil.

„Este ușor să formezi un guvern, dificil e ca acesta să facă ceva util, așa că vrem să punem aceste probleme importante în centrul activității următoarei instituții”, a declarat fostul prim-ministru bulgar Nikolai Denkov. Acesta conduce grupul parlamentar PP-DB, însărcinat cu formarea unui guvern. Denkov a adăugat că „toată lumea spune că vrea să lupte împotriva corupției, dar asta înseamnă adoptarea legilor necesare pentru a le pune în practică”, relatează Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: