Știri din capitalele Europei, 18 martie

BERLIN

Coaliția de guvernare din Germania este din ce în ce mai divizată în ceea ce privește politica țării față de Ucraina, Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz fiind criticat de partenerii săi de coaliție din cauza faptului că și-a atenuat poziția cu privire la sprijinul acordat acestei țări devastate de război. Discursul de săptămâna trecută al liderului parlamentar al SPD, Rolf Mützenich, în care acesta a întrebat retoric dacă nu este timpul să „ne gândim cum să înghețăm un război și să îl încheiem mai târziu”, a stârnit controverse în cadrul coaliției de guvernare, potrivit Euractiv.

Deși a încercat sâmbătă să revină asupra comentariului său, partenerii săi de coaliție s-au temut că declarația ar putea schimba politica SPD în ceea ce privește Ucraina.

 

VIENA

Universitățile austriece schimbă modul în care abordează lucrările de licență din cauza inteligenței artificiale (IA). În loc să se concentreze pe produsul scris finit, acestea pun acum mai mult accent pe întregul proces de cercetare și de scriere.  Atât universitățile tradiționale, cât și universitățile de științe aplicate se adaptează la această schimbare. Acestea își propun să acorde mai multă atenție modului în care studenții pot utiliza în mod responsabil IA în activitatea lor. Acest lucru presupune să-i învețe nu numai cum să scrie, ci și cum să integreze instrumentele de IA în procesul de cercetare. În același timp, universitățile îmbunătățesc metodele de evaluare pentru a se asigura că munca studenților rămâne autonomă și autentică. Acest lucru include mai multe discuții și prezentări de grup pentru a evalua autenticitatea contribuțiilor studenților, informează Der Standard.

 

REYJKAVIK

Poliția islandeză a decretat stare de urgență, în contextul în care o nouă fisură vulcanică din peninsula Reykjanes a revărsat lavă, aceasta fiind cea de-a patra erupție care lovește zona din decembrie. Departamentul de protecție civilă și gestionare a situațiilor de urgență din Islanda a anunțat că a trimis un elicopter pentru a stabili cu exactitate locul unde se află noua fisură, scrie The Guardian.

 

RIGA

Serviciul de securitate al Letoniei a inițiat o procedură penală împotriva unui deputat din Parlamentul European și a unui cetățean al țării baltice suspectat că a cooperat cu serviciile de informații și de securitate rusești, potrivit presei letone, conform The Associated Press.

Mass-media letonă a raportat că serviciul de securitate, a investigat activitățile Tatjanei Ždanoka, în vârstă de 73 de ani, și presupusele sale legături cu Rusia în ultimele săptămâni, de când au fost publicate în ianuarie de site-uri de știri rusești, nordice și baltice, rapoarte care afirmau că aceasta ar fi fost agent al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) cel puțin din 2004.

 

VARȘOVIA

Fermierii polonezi au blocat luni două puncte de trecere a frontierei cu Germania, a anunțat poliția locală, în contextul în care protestele împotriva reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene și a importurilor ieftine afectează tot blocul comunitar, relatează Reuters.

Fermierii din Polonia și din întreaga UE au cerut modificarea restricțiilor impuse de Pactul Verde European pentru combaterea schimbărilor climatice și reintroducerea taxelor vamale la importurile de produse agricole din Ucraina, la care s-a renunțat după invazia Rusiei din 2022. Comisia Europeană a oferit vineri concesii agricultorilor, propunând o relaxare a unei serii de norme privind lăsarea terenurilor în paragină sau rotația culturilor.

 

De asemenea, ministrul polonez al Culturii a anunțat că va pune capăt subvențiilor de stat pentru publicațiile cu caracter religios. Cu toate acestea, el s-a angajat, de asemenea, să acorde astfel de subvenții publicațiilor cu o gamă largă de poziții politice, inclusiv celor care critică guvernul. „Misiunea statului nu este de a răspândi credința și mântuirea. Acesta este un stat secular”, a declarat Bartłomiej Sienkiewicz. Ministrul a subliniat că impozitele provin de la cetățeni cu o gamă largă de opinii religioase și nu ar trebui să fie folosite pentru a susține o anumită religie, scrie Notes from Poland.

 

SOFIA

Experții bulgari în domeniul nuclear contestă fezabilitatea economică a planului țării de a construi două reactoare nucleare americane la centrala nucleară de la Kozlodui, ridicând semne de întrebare cu privire la finanțare și la capacitatea țării de a se aproviziona cu energie de la aceste centrale, potrivit Euractiv.

 

CHIȘINĂU

Un atac cu dronă la o instalație militară din Transnistria, republică separatistă din Republica Moldova, a distrus duminică un elicopter și a provocat un incendiu, au anunțat autoritățile din regiune. Oficialii pro-ruși din zonă au acuzat Ucraina pentru acest atac.

Biroul pentru Politici de Reintegrare din Republica Moldova a declarat într-un comunicat că, după ce a examinat înregistrările video, „nu confirmă niciun atac” în Transnistria și a numit acest incident „o încercare de a provoca teamă și panică în regiune”. Acesta a adăugat că echipamentele militare distruse în imaginile video, care au apărut pe rețelele de socializare, „nu mai funcționează de mai mulți ani” și că autoritățile de la Chișinău, au luat legătura cu Ucraina, potrivit The Associated Press.

 

MOSCOVA

Vladimir Putin se îndreaptă spre victorie în alegerile prezidențiale din Rusia, consolidându-și puterea pentru încă șase ani, pe fondul invaziei sale în Ucraina și al suprimării brutale a disidenților. Rezultatele preliminare arată că președintele rus este pe cale de a fi reales cu un procent record de 87% din voturi și o prezență record la vot de 77,5%, potrivit comisiei electorale ruse. Rezultatul – care a inclus și rezultatele din cinci regiuni ucrainene ocupate de Rusia – a fost o concluzie previzibilă după ce Kremlinul a interzis orice critică la adresa lui Putin sau a războiului și a blocat orice candidat al opoziției să candideze, scrie Financial Times.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: